Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bauer se na MS připravoval ve švédských lesích, Kožíšek věří v medaili

Langberget (Švédsko)/Praha – Mistroství světa v klasickém lyžování ve Falunu začíná již příští týden a čeští reprezentanti se tak pomalu chystají na vrchol sezony. Zatímco Lukáš Bauer ladil formu ve švédských lesích, Dušan Kožíšek se připravoval v Norsku. Vysoké ambice po povedené Tour de Ski neskrývá Eva Vrabcová-Nývltová. Závodníky čeká před šampionátem ještě generálka v podobě světového poháru v Östersundu.

Lukáš Bauer trénoval ve švédských lesích ve středisku Langberget a závodit bude poprvé po skoro dvou měsících. "Jsem trošku napnutý, jaké to bude," přiznal. Poslední závod jel 20. prosince v Davosu, pak plánovaně vynechal Tour de Ski, ale kvůli nemoci nejel ani Jizerskou padesátku či mistrovství republiky.

"Takhle dlouhá doba bez závodů mě sice v klidu nechává, ale samozřejmě úplně netěší. Netrénoval jsem celý rok, abych koukal na závody v televizi," řekl Bauer. "Před sebou mám svědomí čisté. Udělal jsem, co jsem mohl, a je cítit zlepšení."

V Langbergetu využil výborných podmínek a zvládl v tréninku všechno, co plánoval. "Už není období na velké objemy, jezdil jsem takové trojdenky. Vždy jeden těžký trénink a zbytek byl na živost a vyježdění na dobití baterek," popisoval svůj program, který každý den začínal okolo deváté hodiny a končil v sedm večer.

Ve čtvrtek sedl do auta a čekala ho více než šestihodinová cesta do Östersundu, kde nikdy nezávodil. "Už se těším, až se začne něco dít. Je to ticho před bouří. Beru to jako důležitý prvek před Falunem a snad předvedu slušný výsledek, ale netroufám si odhadovat, jak moc dobrý," řekl Bauer. Věří, že propadák to nebude.

Je nám líto, video expirovalo.
Kožíšek se připravoval v Norsku a z MS by rád medaili

Z mistrovství světa má Bauer doma jednu medaili. V roce 2009 získal stříbro na klasické patnáctce v Liberci. Ve Falunu chce na stupně vítězů útočit v závodu na 50 km klasicky s hromadným startem. "To platí, na tom se nic nemění. Už se na ten vír těším a doufám, že budu jedním z těch, kteří budou ten vír určovat."

Medailové ambice má ale i Dušan Kožíšek, který se na podzim na vlastní náklady odjel připravovat do Norska, a letošní výsledky ve světovém poháru naznačují, že udělal dobře. Na mistrovství světa si věří především ve sprintu dvojic. "Vždycky se mi to relativně dařilo. Věřím, že letos bude dobrý parťák. Byť kluci trošku marodili, tak šance na medaili, nebo minimálně pěkné umístění, je," prozradil.

Eva Vrabcová-Nývltová: Vrcholem by měla být třicítka

Kometa loňské zimy Eva Vrabcová-Nývltová vstoupila do této sezony s problémy. Její tělo špatně regenerovalo a výsledkově strádala. Proto vynechala dva závody světového poháru, ale v etapové Tour de Ski už se lepšila a skončila celkově šestá.

"Po tom, čím jsem si prošla, pro mě bude nejdůležitější pocit z dobře odvedené práce a výsledek tomu snad bude odpovídat," řekla o svých cílech Vrabcová-Nývltová, která začátkem února oslavila 29. narozeniny. Absolvuje své šesté mistrovství světa, přičemž v individuálním závodu dosud byla nejlépe šestadvacátá.

Na šampionátu plánuje startovat na bruslařské desítce, ve skiatlonu a na závěr v klasické třicítce s hromadným startem. "Ta by měla být vrcholem," těší se na náročnou trať. "Určitě je to bolavý závod, ale já takové výzvy mám ráda. Pro mě je ta trať výjimečná, mám pocit, že to je královská disciplína lyžařů," řekla běžkyně. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články