Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Bauer dává šanci talentům, sestavuje tým pro Ski Classics

Praha – Přestože má Bauer před sebou další závodní sezonu, ve které chce atakovat medailové pozice na mistrovství světa ve Falunu, začíná myslet do budoucna. Rozjíždí totiž svůj vlastní závodní tým. Chce dát šanci mladým talentovaným závodníkům, kteří by měli v horizontu tří let získat dostatek zkušeností, aby mohli pomýšlet na nejlepší umístění v závodním seriálu Ski Classics.

Lukáš Bauer a jeho tým
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Na týmu Pioneer Investments začal Bauer pracovat po olympiádě v Soči. "Je to unikátní tým s podporou mladých pro lyžařské maratony. Nejen výhradně pro ně, ale pro běžecké lyžování jako takové," řekl Bauer.

Sám Bauer bude hájit barvy svého týmu, do kterého chtěl získat i Stanislava Řezáče. Nejúspěšnější český laufař se však nakonec rozhodl, že přestoupí jinam. Přesto budou mít mladí talentovaní závodníci stále dost možností jak a od koho získávat zkušenosti. V týmu kromě Lukáše Bauera bude také naše nejlepší běžkyně na lyžích Eva Vrabcová Nývltová a také pátá nejlepší žena loňského König Ludwig laufu Adéla Boudíková. Tým doplňují Jan Šrail, Pavel Vozka, Ondřej Horyna a Jakub Rádl.

Závodníky do týmu vybíral sám Bauer. "Podle své víry, že by je projekt mohl oslovit a mohli by mít perspektivu v maratonech," uvedl medailista z mistrovství světa a olympijských her.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Lukáš Bauer o svém novém projektu

První sezona týmu bude seznamovací, protože zkušenosti se Ski Classics mají jen Bauer a Boudíková. "První zima je koncipována, aby si ochutnali atmosféru a získali prvotní zkušenosti. Příští rok chceme o stupínek výše a do tří let s nováčky útočit na desítku ve Ski Classics," řekl Bauer.

Tak trošku vznikl tým i proto, že Bauer už přemýšlí, co bude dělat po kariéře. "Projekt není o tom, že by mě měl živit, ale určitě nechci opouštět lyžování jen tak. Pokud tímto můžu svojí osobností nebo kontakty pomoci talentovaným, tak to chci. To je asi hlavní motto týmu," řekl Bauer.

Lukáš Bauer:

"Můj projekt se vyvíjel. Původně jsem chtěl postavit tým, který by mohl od začátku bojovat o stupně vítězů a k tomu měl jakousi farmu mladých závodníků, kteří by se od těch starších učili… Postupně to přešlo do jakoby farmy, přičemž já s Evou Vrbacovou Nývltovou a Adélou Boudíkovou bychom se měli starat o viditelnější výsledky. Pak tam máme plejádu mladíku, kteří by si měli jet pro získání zkušeností, příští rok posunout výsledky o stupínek výše. Dlouhodobým cílem je, aby do tří let byli schopni atakovat elitní desítku v závodech Ski Classics."

Jizerská padesátka a Marcialonga jako příprava na MS

Sám plánuje absolvovat Jizerskou padesátku a Marcialongu a na závěr sezony ještě dva díly Ski Classics. První dva starty pojme i jako přípravu na MS. "Chci využít délku těchto závodů k navození tréninkových stavů pro mistrovství," uvedl Bauer.

Světový šampionát ve Falunu je pro Bauera jednoznačně největší cíl. Obětoval tomu i svůj oblíbený seriál na přelomu roku. "Docela nečekaně vynechávám Tour de Ski právě s ohledem na mistrovství. Uvidíme, jestli tahle taktika přinese úspěch," pronesl ve Sportovních zprávách.

Lukáš Bauer:

"Tour de Ski se mi podařilo vyhrát dvakrát a z mistrovství světa mám stříbro z Liberce a svou medailovou sbírku bych rád rozšířil. Po olympiádě jsem vsadil na jednu kartu a tou je mistrovství světa."

"Paradoxně si říkám, škoda, protože letos v Tour de Ski bude pouze jeden sprint. Ale vyhodnotil jsem si i na příkladu nejlepších světových závodníků, že ti, kteří byli v nejlepší formě na Tour de Ski, v polovině února nehráli vždy úplně prim," vysvětlil svůj záměr Bauer, který se pokusí na vrcholu sezony rozšířit svou medailovou sbírku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články