Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Švýcar Feuz se v Kitzbühelu dočkal, na jeho čas soupeři nestačili

Čtyřikrát byl na slavné sjezdovce Sterif v Kitzbühelu druhý, teď poprvé zvítězil. Beat Feuz se konečně dočkal. Švýcarský lyžař prolétl tratí sjezdu, který je považován za vůbec nejtěžší ve Světovém poháru, nejrychleji a poprvé se může radovat z cenného triumfu.

Beat Feuz
zdroj: ČTK/AP/ autor: Gabriele Facciotti

Feuz si pro první vítězství v sezoně dojel časem 1:53,77, ale dlouho to vypadalo, že ani letos se vítězství na slavné sjezdovce Streif nedočká. Důvodem byl silný vítr, kvůli kterému byl závod zhruba v polovině na čtyřicet minut přerušen a nebylo daleko od jeho zrušení.

Protože v cíli bylo v tu chvíli jen třiadvacet lyžařů, nebyly by započítány výsledky. Nakonec se ale přece jen pokračovalo a po dojetí sedmi závodníků potřebných k uznání výsledků byl sjezd v Kitzbühelu předčasně ukončen a Feuz byl vyhlášen vítězem.

Švýcarský reprezentant zvítězil s náskokem 16 setin před obhájcem loňského prvenství Matthiasem Mayerem z Rakouska, který se díky druhé příčce posunul do čela průběžného pořadí sjezdařů. Třetí skončil se ztrátou 56 setin Dominik Paris z Itálie.

Je nám líto, video expirovalo.
Feuz se v Kitzbühelu dočkal vítězství

Nejlepší sjezdař posledních tří sezon Světového poháru Feuz se prvního vítězství v Kitzbühelu dočkal při jubilejním 500. sjezdu na Hahnenkammu. Dlouho tu měl smůlu, stříbrnou pozici obsadil v posledních třech letech a také v roce 2016.

V průběžném hodnocení Světového poháru sjezdařů se Feuz se ziskem 226 bodů posunul na druhé místo, vede Mayer s 238 body. Na třetí příčku klesl Nor Aleksander Aamodt Kilde, který si minulý týden při tréninku poranil koleno a sezona pro něj skončila.

Kryenbühl měl těžký pád

Dnešní závod, který byl také dvakrát přerušen po ošklivých pádech Američana Ryana Cochrana-Siegleho a Švýcara Urse Kryenbühla, byl náhradou za sjezd ve Wengenu, jenž se měl uskutečnit minulý týden, ale kvůli pandemii koronaviru byl zrušen. 

Kryenbühl utrpěl při hrozivém pádu vážná zranění. Podle informací národního svazu má otřes mozku, zlomeninu pravé klíční kosti a přetrhl si vazy v pravém koleni. Šestadvacetiletý lyžař ztratil na cílovém skoku v rychlosti 145 kilometrů v hodině kontrolu a hlavou napřed dopadl tvrdě na sjezdovku. Po karambolu byl v bezvědomí, ještě před odletem vrtulníkem do nemocnice se ale probral a se záchranáři komunikoval.

Několik lyžařů včetně vítězného Švýcara Beata Feuze po sjezdu vyzvalo mezinárodní federaci FIS, aby před dalšími závody skok nechala upravit. V Kitzbühelu je v sobotu na programu další sjezd, v neděli se pojede super-G.

Ošklivý pád výš na trati potkal Ryana Cochrana-Siegleho. Američan, jenž si v prosinci připsal v Itálii první výhru v SP v kariéře, vyletěl z trati do ochranných sítí a rovněž musel vrtulníkem do nemocnice. Podle zástupců amerického týmu má menší frakturu krčního obratle. "Jinak je naštěstí v pořádku. Odpočívá v hotelu, zbytek soutěžního víkendu ale vynechá," napsali na Twitteru.

Sjezd mužů v Kitzbühelu:

1. Feuz (Švýc.) 1:53,77, 2. Mayer (Rak.) -0,16, 3. Paris (It.) -0,56, 4. Clarey (Fr.) -0,89, 5. Sander (Něm.) -0,95, 6. Janka (Švýc.) -1,37, 7. Bailet (Fr.) -1,50, 8. Baumann (Něm.) -1,51, 9. Kriechmayr (Rak.) -1,62, 10. Allegre (Fr.) -1,64.

Průběžné pořadí sjezdu (po 4 z 8 závodů): 1. Mayer 238, 2. Feuz 226, 3. Kilde (Nor.) 190, 4. Paris 152, 5. Clarey 137, 6. Cochran-Siegle (USA) 136.

Průběžné pořadí SP (po 20 z 37 závodů): 1. Pinturault (Fr.) 778, 2. Kilde 560, 3. Odermatt (Švýc.) 501, 4. Schwarz (Rak.) 466, 5. Zubčič (Chorv.) 462, 6. Meillard (Švýc.) 428.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články