Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Ledecká kvůli zdraví vynechala sjezd. V Cortině vyhrála Venierová, Shiffrinovou stihl pád

Lyžařský sjezd v Cortině d'Ampezzo má překvapivou vítězku. Ve slavném středisku kralovala Stephanie Venierová z Rakouska. S číslem 3 měla jet také Ester Ledecká, ale nakonec nenastoupila. Česká sportovkyně byla ve čtvrtek na vyšetření plic, ve startovní listině sobotního závodu však figuruje. Těžký pád měla v Cortině Mikaela Shiffrinová. Podezření na poranění vazů v pravém koleni se ale při vyšetření v nemocnici nepotvrdilo.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítězný sjezd Stephanie Venierové v Cortině d'Ampezzo

Venierová triumfovala s náskokem 39 setin sekundy před Švýcarkou Larou Gutovou-Behramiovou a navázala na pět let staré prvenství ve sjezdu v Garmisch-Partenkirchenu. O třetí místo se podělily tři závodnice.

Shodný odstup 71 setin na vítězku měly Italka Sofia Goggiaová, Kanaďanka Valérie Grenierová a Rakušanka Christina Agerová, která se v 28 letech dostala na stupně vítězů ve Světovém poháru poprvé. "Měla jsem z jízdy dobrý pocit, ale že by to stačilo na první místo, to jsem nečekala," řekla Venierová.

Shiffrinová ztratila na terénní nerovnosti rovnováhu a po pádu narazila do ochranné sítě. Americká hvězda chvíli ležela na trati, než se odbelhala pryč. Nedávno ve Wengenu potkal ošklivý pád i jejího přítele Nora Aleksandera Aamodta Kildeho, který si vykloubil rameno, pořezal nohu a sezona pro něj skončila.

Kdy se bude moci americká superstar vrátit do seriálu SP, zatím není jasné. "Půjdeme teď den po dni, zaléčíme, co bude potřeba, a pokusíme se ji dostat zpátky do tempa," uvedl v prohlášení trenér amerického týmu Paul Kristofic.

Na stejném místě jako Shiffrinová upadla i olympijská šampionka Corinne Suterová ze Švýcarska. Také ona putovala do nemocnice. Vyšetření odhalilo přetržený přední zkřížený vaz v levém koleni a poraněný meniskus, sezona pro ni tedy skončila. Kvůli pohmožděné holenní kosti se už o víkendu nepředstaví dvojnásobná olympijská vítězka Michelle Gisinová. Závod, který se kvůli častým pádům a přerušování výrazně protáhl, nedokončilo 12 lyžařek.

Ledecká figuruje ve startovní listině sobotního sjezdu

Ledecká v Itálii nastoupila jen do středečního tréninku, který absolvovala pouze jako prohlídkovou jízdu. Pak kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům odcestovala na vyšetření plic do Innsbrucku. "Zdravotní stav Ester stále není stoprocentní. Proto vypustí i sobotní sjezd. Když se bude v sobotu cítit lépe, pojede alespoň v neděli superobří slalom," řekla před polednem mluvčí jejího týmu Erika Alchusová.

O několik hodin později bylo jméno Ledecké na seznamu lyžařek, které se dozvěděly startovní čísla pro sobotní sjezd. Situace se totiž změnila. "Ester chce závodit a definitivně se rozhodne ráno," doplnila večer Alchusová.

Se zdravotními problémy se Ledecká potýká bezmála dva měsíce. Navzdory kašli závodila v lyžařském Světovém poháru na snowboardu minulý týden v bulharském Pamporovu, kde vyhrála oba paralelní slalomy. Pak se ale její stav znovu zhoršil. Detaily k výsledkům vyšetření tým nezveřejnil, ale potíže před pátečním závodem přetrvávaly. 

Ledecká se v této sezoně vrátila do lyžařského Světového poháru poté, co minulý ročník ztratila kvůli léčbě zlomené klíční kosti. Jejím nejlepším výsledkem na lyžích je zatím jedenáctá příčka ze superobřího slalomu v Zauchensee, který se jel 14. ledna.

Závod SP ve sjezdovém lyžování v Cortině d'Ampezzo (Itálie):

Ženy – sjezd: 1. Venierová (Rak.) 1:33,06, 2. Gutová-Behramiová (Švýc.) -0,39, 3. Grenierová (Kan.), Agerová (Rak.) a Goggiaová všechny -0,71, 6. Pirovanová (obě It.) -0,91.

Průběžné pořadí sjezdu (po 4 z 10 závodů): 1. Goggiaová 290, 2. Venierová 216, 3. Gutová-Behramiová 164, 4. Puchnerová (Rak.) 160, 5. Fluryová (Švýc.) 159, 6. Hütterová (Rak.) 157, ...29. Ledecká 31.

Průběžné pořadí SP (po 23 z 43 závodů): 1. Shiffrinová (USA) 1209, 2. Gutová-Behramiová 869, 3. Vlhová (SR) 802, 4. Brignoneová (It.) 787, 5. Hectorová (Švéd.) 647, 6. Goggiaová 642, ...57. Ledecká 76, 58. Dubovská 73, 106. Jelínková 9.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články