Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Mistrem světa na domácí sjezdovce. Pinturault vyhrál kombinaci, Zabystřan vypadl

Alexisi Pinturaultovi se ve francouzském Courchevelu splnil sen a stal se mistrem světa v lyžařské kombinaci. Jednatřicetiletý závodník vedl už po 1. části a v náročném slalomu svou pozici uhájil o jednu desetinu před stříbrným Marcem Schwarzem. Jan Zabystřan byl po super-G dvaadvacátý, ale ve slalomu nezvládl jednu z branek a do cíle se nedostal.

Pinturault ve francouzském horském středisku Courchevel, odkud pochází, vedl už po úvodní části kombinace, a to o šest setin před Rakušanem Marcem Schwarzem. Třetí byl další z rakouských lyžařů Raphael Haaser.

Janu Zabystřanovi se i přes nevýhodné startovní číslo 1 podařilo zajet obstojně a držel se na 22. příčce. Tu chtěl ještě vylepšit v kombinačním slalomu, kde ovšem na nebývale náročné trati trefil "špicara" a až do cíle se nedostal.  "Super-G se mi jelo pěkně. Nakonec to dopadlo docela dobře. Určitě kdybych jel někde vzadu, tak to víc pálím, protože jsem viděl, že tam nebyl žádný problém," hodnotil.

Mohl útočit na první desítku, ale ve slalomu za druhým mezičasem zavlékl lyži za jednu z branek a vypadl. "Vršek jsem jel nad svoje očekávání. V pár branách jsem bohužel byl trochu pozdě, takže jsem to musel korigovat tím, že jsem byl blíž u bran a chytil jsem špicara," přiblížil. "Je to škoda, protože reálně to bylo na sedmé, osmé místo úplně v pohodě. Určitě mě to mrzí, mohl z toho byl pěkný výsledek," dodal. Velmi komplikovaně postavené branky nezvládlo projet ještě dalších třináct lyžařů.

Naopak Pinturault, který má doma už jeden mistrovský titul z kombinace z roku 2019, situaci zvládl a v cíli udržel náskok jedné desetiny na stříbrného Schwarze. Pomohla mu Rakušanova chyba v extrémně přesazených brankám těsně před cílem. Bronz v náročných podmínkách uhájil také Haaser, který byl zpět o 44 setin.

Pinturault se vrátil na vrchol po období, kdy se marně snažil navázat na životní sezonu 2020/2021 ozdobenou celkovým triumfem ve Světovém poháru. V aktuálním ročníku SP byl jen jednou na stupních vítězů. "Je to úžasné. Zvlášť po těch problémech na začátku zimy je fakt skvělé tady stát," radoval se na webu mezinárodní federace FIS.

Základ pro titul položil vydařeným superobřím slalomem. "Snažil jsem se útočit. Pohyboval jsem se na hraně, ale vždycky na té správné straně svých limitů, takže jsem to dokázal sjet bez velkých chyb, což byl ten hlavní cíl," pochvaloval si. Ve slalomu pak měl se startovním číslem jedna perfektní trať. "Myslím, že jsem nezajel úžasný, ale dobrý slalom. Obzvlášť s jedničkou, protože je opravdu těžké zjistit, kdy se do toho můžete opřít a kdy to musíte trochu víc kontrolovat," líčil.

Schwarz byl se stříbrem spokojený. "Dneska byl ten slalom velmi obtížný, obzvlášť ta závěrečná pasáž. Bylo to hodně zatočené a spousta kombinací. Udělal jsem tam chybu, ale to k tomuto sportu patří. Jsem šťastný za stříbrnou medaili," řekl.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Courchevelu (Francie):

Muži - kombinace: 1. Pinturault (Fr.) 1:53,31 (1:08,25+45,06), 2. Schwarz -0,10 (1:08,31+45,10), 3. Haaser (oba Rak.) -0,44 (1:08,39+45,36), 4. Radamus (USA) -0,69 (1:08,84+45,16), 5. McGrath (Nor.) -0,72 (1:09,50+44,53) , 6. Meillard (Švýc.) -1,20 (1:09,59+44,92), ...Zabystřan nedokončil slalom.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články