Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Vyhrál co se dalo a teď se loučí. Hirscher oznámil konec kariéry

Nejlepší sjezdař posledních let a král točivých disciplín Rakušan Marcel Hirscher končí ve 30 letech kariéru. Vyhrál osmkrát Světový pohár, má dvě zlata z olympijských her a sedm titulů z mistrovství světa. S 67 dílčími triumfy ve Světovém poháru je druhým nejúspěšnějším mužem po Švédu Ingemaru Stenmarkovi. A tak to také zůstane.

Marcel Hirscher
zdroj: REUTERS autor: Christian Hartmann

Otec sotva ročního syna na rozlučkové tiskové konferenci řekl, že rozhodnutí skončit v něm uzrálo definitivně před dvěma týdny. Důvodů měl více.

Za jeden z největších úspěchů považuje i to, že ho nepotkalo žádné vážnější zranění. Sportovat už bude jen pro zábavu. "Mám neuvěřitelné štěstí, že tady můžu sedět se dvěma zdravými koleny," řekl s připomínkou nejčastějšího problému lyžařů.

"Chci hrát s dětmi fotbal, jezdit motokros... Jsem rád, že to teď budu moci dělat. Prostě jsem šťastný, že jsem zdravý a během kariéry jsem nebyl vážně zraněný," řekl. Jeho loučení se dalo očekávat, protože už na jaře po sezoně naznačil, že mu chybí další motivace.

S odpovědí na otázku, na který závod bude nejvíce vzpomínat, pětinásobný vítěz ankety Sportovec roku v Rakousku neváhal. "Titul mistra světa ve Schladmingu. To jsem měl husí kůži. To zůstane pro mě navždy nejkrásnějším okamžikem," uvedl.

Lyžování = Hirscherův život

Na lyžích stál už jako tříletý, první závody absolvoval v šesti letech. Poprvé na sebe výrazněji upozornil na juniorském mistrovství světa 2007 ve Flachau, kde vyhrál obří slalom. Na mistrovství světa juniorů získal tři zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili

Ve Světovém poháru debutoval v březnu 2007, z premiérového vítězství se radoval v prosinci 2009 díky triumfu v obřím slalomu ve Val d'Isere.

První velkou individuální medaili mezi dospělými vybojoval na MS 2013 ve Schladmingu, kde po stříbru v obřím slalomu ovládl slalom a navíc přispěl k triumfu v družstvech.

Na olympijských hrách v Soči se díky stříbru ve slalomu dočkal po dvou čtvrtých a jednom pátém místě cenného kovu pod pěti kruhy.

Na únorovém světovém šampionátu v Aare získal zlato a stříbro a s bilancí 7-4-0 se stal nejúspěšnějším závodníkem historie MS podle hodnoty medailí.

Úspěchy Marcela Hirschera

- OH (2-1-0): 2014 (Soči) - stříbro (slalom), 2018 (Pchjongčchang) - 2x zlato (kombinace a obří slalom)

- MS (7-4-0): 2013 (Schladming) - 2x zlato (slalom a družstva) a stříbro (obří slalom); 2015 (Beaver Creek) - 2x zlato (superkombinace a družstva) a stříbro (obří slalom), 2017 (Sv. Mořic) - 2x zlato (slalom a obří slalom) a stříbro (kombinace), 2019 (Aare) - zlato (slalom) a stříbro (obří slalom)

- SP: 8x celkový vítěz (2012-19); držitel 12 malých křišťálových glóbů (obří slalom 2012, 2015-19, slalom 2013-15, 2017-19); vítěz 67 závodů

Ocenění: 5x nejlepší sportovec Rakouska (2012, 2015-18); držitel státního vyznamenání Čestný odznak Za zásluhy (2016)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články