Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Volbu předsedy FIS bude řešit sportovní arbitráž

U sportovního arbitrážního soudu CAS chtějí řešit květnovou volbu předsedy Mezinárodní lyžařské federace FIS čtyři národní lyžařské svazy. Podle informací agentury DPA chtějí žalobou napadnout zvolení Johana Eliasche zástupci německého, rakouského, švýcarského a chorvatského svazu.

Prezident mezinárodní lyžařské federace (FIS) Gian Franco Kasper
zdroj: Reuters autor: LEHTIKUVA

Šedesátiletý Švéd, jenž vedl FIS od loňského odstoupení vážně nemocného Giana Franca Kaspera, byl na kongresu v Miláně jediným kandidátem a v tajném hlasování získal mandát na čtyři roky. Jeho odpůrci si ale stěžují mimo jiné na to, že nebyla možnost odevzdat hlasovací lístek s volbou "ne".

"Volby, v níž delegáti mají jen jednu možnost, jak odevzdat platný hlas, konkrétně hlasovat 'ano', neodpovídají našemu chápání zákona a jsou pouhou fraškou," uvedl člen představenstva německého svazu Stefan Schwarzbach v době kongresu pro televizi ARD. "Podle názoru našich právních expertů rovněž není takový přístup v souladu se švýcarským asociačním právem," dodal. Zástupci německého svazu a některých dalších se proto volby nezúčastnili.

Eliasch vyvolal od nástupu do funkce opakovaně kritiku některými návrhy. S pochopením se nesetkal plán na uspořádání závodů v Dubaji, zkrácení obřího slalomu jen na jedno kolo či snaha prodávat práva na Světové poháry v alpských disciplínách centrálně. Marketingová práva dosud držely národní svazy zemí, v nichž se závody konají.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články