Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Úvodní závod v obřím slalomu ovládla Němka Rebensburgová, Ledecká nepostoupila

Německá lyžařka Viktoria Rebensburgová vstoupila v Söldenu vítězně do nové sezony Světového poháru. Na rakouském ledovci vyhrála tradiční zahajovací obří slalom o 14 setin sekundy před Francouzkou Tessou Worleyovou, třetí skončila po úvodním kole vedoucí Manuela Mölggová z Itálie. Ester Ledecká v Rakousku na úvod olympijské zimy nebodovala.

Viktoria Rebensburgová
zdroj: ČTK/Stejskal Ivo

Dvaadvacetiletá česká reprezentantka obsadila při svém debutu v obřím slalomu 53. místo. Dvojnásobná vítězka snowboardového SP, jež dosud jezdila mezi lyžařskou elitou jen sjezdy a super-G, se na trať prvního kola vydala jako předposlední se startovním číslem 66 a za Mölggovou zaostala o 5,28 sekundy.

"Na to, že je to těžký kopec, který jsem v životě nejela, a je to první závod ve světáku takhle obřák, já jsem spokojená," řekla Radiožurnálu Ledecká s tím, že odevzdala maximum. "Mám co dohánět, nebylo moc tréninku předtím. Soustředila jsem se na jiné disciplíny, testovala jsem prkna, takže v podstatě dobrý," řekla.

Je nám líto, video expirovalo.
Ledecká skončila v úvodním závodu obřího slalomu na 53. místě

Osmadvacetiletá Rebensburgová figurovala po prvním kole, které se kvůli silnému větru v horní pasáži jelo na zkrácené trati, na třetím místě. Ve druhé jízdě zaútočila a vybojovala 14. vítězství v SP v kariéře. Dvanáct z nich slavila olympijská vítězka z Vancouveru právě v obřím slalomu, ve své nejsilnější disciplíně se radovala z výhry poprvé od března 2016.

"Vítězství je vždycky úžasné, je to třešnička na dortu, něco mimořádného," radovala se v cíli Rebenburgová, jež v Söldenu triumfovala i v roce 2010. K nejrychlejšímu času měla našlápnuto už v prvním kole, na cílovém svahu ale chybovala. "Tam jsem nechala snad jeden a půl sekundy," posteskla si. "Ve finále jsem tam jela víc hlavou. A že to bude nakonec stačit na vítězství, to je prostě pecka," dodala.

Obhájkyně celkového prvenství v SP Mikaela Shiffrinová z USA, jež po prvním kole figurovala na druhém místě, skončila po nevydařené finálové jízdě pátá. Na účast ve druhém kole nedosáhla Američanka Lindsey Vonnová. Specialistka na rychlostní disciplíny, jež úvodní závod sezony před šesti lety vyhrála, skončila při svém prvním startu v obřím slalomu po 21 měsících na 34. místě.

"Dneska to nebyl výsledek, o jaký jsem usilovala, ale i tak to byla pozitivní zkušenost. První obří slalom po více než 600 dnech, pokrok," tweetovala Vonnová. Obhájkyně loňského prvenství Švýcarka Lara Gutová, která se navzdory předpokladům vrátila po vážném zranění kolena už dnes, úvodní kolo nedokončila. "Udělalo mi to dobře, že jsem zase mohla závodit," řekla Gutová švýcarské televizi. "Stále mi samozřejmě chybí naježděné kilometry a ani rytmus ještě není zpátky," konstatovala.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články