Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Urve Vonnová rekord? Přiblíží se někdo Shiffrinové? A co Ledecká? Sjezdaři jdou do boje

Překoná Lindsey Vonnová legendárního Švéda Ingemara Stenmarka? Jak si povedou další hvězdy Mikaela Shiffrinová a Marcel Hirscher? A co předvede olympijská vítězka Ester Ledecká? Nadcházející ročník Světového poháru ve sjezdovém lyžování, který začíná o víkendu obřími slalomy v Söldenu, toho může přinést nemálo.

Je nám líto, video expirovalo.
Vonnová se chystá na poslední sezonu, chce překonat Stenmarkův rekord

Nebývale teplý podzim nepoukazuje na to, že sezona zimních sportů se velmi rychle blíží. Ale je to vskutku tak. V Söldenu to všechno začne už o tomto víkendu. „Trať je tu docela náročná, ale dopředu vás ženou místní fanoušci. Rakousko a lyžování, to je vždy dobrá kombinace,“ láká na start další sezony Světového poháru olympijská vítězka v obřím slalomu Viktoria Rebensburgová.

V úvodních obřích slalomech se z českých reprezentantů představí Gabriela Capová a Ondřej Berndt.

A co hlavní hvězdy? Vonnová je s 82 vítěznými závody ve Světovém poháru rekordmankou mezi ženami a čtyři triumfy ji dělí od absolutního rekordu. Má na to jen rok, protože 19. sezona je pro ni každopádně poslední. V uplynulé sezoně čtyřiatřicetiletá Američanka vyhrála pět závodů a po bezproblémové přípravě si věří. "Rozhodně si myslím, že Stenmarkův rekord mohu překonat. Pokud vydržím zdravá, myslím, že je ta pravděpodobnost vysoká. Ale i kdybych rekord nepřekonala, s lyžováním skončím," řekla Vonnová novinářům.

Lindsey Vonnová
zdroj: Reuters

Její nástupkyně Shiffrinová je ve třiadvaceti letech na cestě k rekordům. Může již pošesté získat malý křišťálový glóbus za triumf ve slalomu, čímž by vyrovnala historické maximum Švýcarky Vreni Schneiderové. Bude útočit na třetí velký glóbus za sebou, což před ní z žen dokázaly jen Vonnová, Annemarie Moserová-Pröllová a Petra Kronbergerová. Mladá Američanka, které se vedle slalomu začalo dařit i v dalších disciplínách, už vyhrála 43 závodů SP a je na pátém místě ženských historických tabulek.

Devětadvacetiletý Hirscher je rekordmanem díky sedmi celkovým triumfům ve Světovém poháru za sebou, ale může své maximum ještě vylepšit. Do sezony vstupuje jako novopečený otec a vedle velkého glóbu bude obhajovat také dílčí triumfy ve slalomu a obřím slalomu. V těchto disciplínách bude také v Aare obhajovat světové tituly.

Jak jsou na tom česká želízka?

V listopadu by se při slalomu v Levi mohl po vážném zranění vrátit Kryštof Krýzl. Tuzemští fanoušci budou ale vyhlížet hlavně přelom listopadu a prosince, kdy sezonu v kanadském Lake Louise zahájí Ledecká.

Sport
zdroj: ČT4

Ta se bude muset rozhodnout, zda pojede na lyžařský šampionát, nebo na snowboardové MS, které se překrývají. V plánech jejího týmu je zatím účast ve švédském Aare, kde budou o světové medaile bojovat lyžaři. Podle vývoje sezony se také Ledecká rozhodne o účasti na březnovém Světovém poháru ve Špindlerově Mlýně. Tam se totiž pojedou technické disciplíny, které zatím nestihla moc trénovat, a navíc se souběžně koná snowboardový SP ve švýcarském Scuolu.

Finálový podnik Světového poháru ve sjezdovém lyžování se tentokrát uskuteční od 13. do 17. března v andorrském středisku Soldeu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články