Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Udržet se nahoře je pro mě výzva, říká slalomářka Dubovská před sezonou

S andělíčkem v podobě tragicky zesnulé matky na přilbě se chystá do olympijské sezony slalomářka Martina Dubovská. Lyžařka chce navázat na loňskou průlomovou zimu, v níž bodovala ve všech slalomech a nejlépe dojela v Jasné, kde byla osmá. V celkovém hodnocení disciplíny skončila desátá.

"Říká se, že je jednodušší se dostat nahoru než se tam pak udržet. Bude to pro mě výzva. Pracovali jsme v přípravě na tom, abych byla ještě lepší. Budu dělat maximum, abych udržela minimálně loňské výsledky," řekla Dubovská na tiskové konferenci a dodala: "Cíle mám vysoké, ale nechci o nich mluvit nahlas, abych nebyla zklamaná. Chci jezdit co nejlépe."

Mezi branky se bude spouštět v nové tmavě modré helmě. Na ní má obrázek matky Zuzany, která v únoru zemřela po autonehodě. "Bylo to moje přání, mít na ní andělíčkamamku," řekla slalomářka. Oslovila proto kamarádku bývalé slovenské sjezdařky Veroniky Velez Zuzulové. "Poslala jsem jí maminčinu fotku. Původní návrh jsme jen trochu předělali a finální podoba je fajn. Věřím, že mi přinese štěstí. Doufám, že mi bude mamka pomáhat z nebe," řekla Dubovská.

Díky výsledkům má nové sponzory a podle plánu alespoň částečně rozšířila svůj realizační tým. "Není to ještě ideální, ale je to krok vpřed," řekla. Koučem a servismanem zůstává Andrej Prevuzňák, mentálním trenérem a asistentem trenéra Tomáš Hvorecký a v přípravě i při závodech bude mít vzhledem k problémům s ploténkou k dispozici fyzioterapeutku.

Je nám líto, video expirovalo.
Dubovská se chystá na olympijskou sezonu

"Všichni dělají všechno, je to dva v jednom," smála se Dubovská. Sama je si trochu i manažerkou. Jednou by se ale ráda dopracovala k realizačnímu týmu po vzoru Mikaely Schiffrinové. "To je sen, abych se mohla věnovat jenom lyžování. Ale co, takhle se aspoň naučím i jiné věci."

Fyzioterapeutky se zatím střídají u Dubovské dvě. Jednu sehnala na klinice u bývalé mistryně světa Šárky Stachové. "Ptala jsem se jí, protože jsem nemohla nikoho sehnat. Je to od ní velká pomoc," řekla Dubovská. S někdejší elitní slalomářkou se občas potkají. "Chodím tam i cvičit. O lyžování se nebavíme, ale máme fajn vztah a vždy spolu prohodíme pár slov."

Důležitou součástí týmu je mentální kouč. Dubovská je ráda, že má s kým probrat osobní věci, ale hlavní důraz klade na lyžování. "Ve špičce umí jezdit každý a rozhodují detaily. Jde o to, prodat v závodu všechno, co umím. Mít čistou hlavu, soustředit se jen na ty dvě minuty."

V přípravě jezdila do půlky května v Jasné, v létě nabírala kondici například i při boxu či gymnastice. V posledních týdnech trénovala na ledovcích, třeba s francouzskou reprezentací, nebo se slovenskými muži v hale v Litvě. "S klukama je to určitě zajímavější," řekla.

Na olympijské hry zatím nemyslí, ale podmínky v horách u Pekingu si dokáže představit. "Vím, že kopec je strmý, bude velká zima a sníh agresivní. V Číně jsem sice byla, ale v jiném středisku. Na tohle se ale budeme připravovat až před olympiádou," uvedla Dubovská, která se chce soustředit převážně na slalom. "Jinou disciplínu nevylučuju, ale není to v plánu," podotkla.

Je možné, že do Světového poháru vstoupí 13. listopadu paralelním slalomem v Lechu, ale spíš se poprvé ukáže až o týden později při slalomech v oblíbeném finském středisku Levi.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články