Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Superobří slalom ovládla Mazeová, Vonnová se zranila

Schladming - Superobří slalom žen otevřel v rakouském Schladmingu program mistrovství světa ve sjezdovém lyžování, to ale od začátku provázejí nepříjemnosti. Start super-G byl nejdříve kvůli husté mlze o několik hodin odložen, poté na jednom ze skoků nepříjemně spadla a zranila se jedna z největších favoritek Lindsey Vonnová. Pro vítězství si dojela v nejrychlejším čase Tina Mazeová. 

Tina Mazeová
zdroj: Isifa/EPA

Suverénka letošní sezony světového poháru Tina Mazeová zvítězila s náskokem 38 setin sekundy před druhou Larou Gutovou. Bronz získala Američanka Julie Mancusová. Jediná česká závodnice na startu Klára Křížová dojela na 25. příčce. Po ní pořadatelé závod kvůli mlze a houstnoucímu šeru přerušili a následně předčasně ukončili.

Mazeová vybojovala pro Slovinsko premiérový titul v rychlostní disciplíně. "Zlatá medaile pro mě znamená moc. Věděla jsem, že nás dneska čeká dlouhý den. Byla jsem na to připravená," řekla v cíli Mazeová, jež v roce 2011 získala v obřím slalomu dosud jediné slovinské zlato na MS. Jejím dalším snem je mít medaili v každé disciplíně, což naposledy dokázal v roce 1999 Nor Lasse Kjus. "Na to člověk potřebuje hodně štěstí. Možné je všechno, já se ale budu soustředit na závody den po dni," řekla. 

Konec favoritky

Závod ale od samého počátku provázely nepříjemnosti, nejdříve byl odkládán kvůli mlze, pak navíc přišel pád Lindsey Vonnové. Američanku, která byla považována za jednu z hlavních adeptek na vítězství, musela ze svahu transportovat helikoptéra. Vyšetření ukázalo, že si americká lyžařka přetrhla vazy v pravém koleni a zlomila hlavici holenní kosti. Sezona tak pro ni skončila.

Na sjezdovku přitom musel v tu dobu vrtulník už podruhé. Na samém začátku odvážel jednoho z organizátorů, který se také zranil. Závod, který měl původně začít v 11:00, se tak nepříjemně protahoval a většina závodnic na svůj start čekala přes čtyři hodiny. Na dlouhou pauzu doplatily další ze spolufavoritek super-G Němka Maria Höflová-Rieschová a Rakušanka Anna Fenningerová, které po chybách jízdu nedokončily. "Měla jsem problém udržet tak dlouho koncentraci. Byla to chyba z nepozornosti," posteskla si Höflová-Rieschová. 

Ženy - superobří slalom:

1. Mazeová (Slovin.) 1:35,39, 2. Gutová (Švýc.) -0,38, 3. Mancusová (USA) -0,52, 4. Goggiaová (It.) -0,57, 5. Suterová (Švýc.) -0,86, 6. Štuhecová (Slovin.) -0,89, 7. Merighettiová (It.) -0,93, 8. Rebensburgová (Něm.) -0,94, 9. Fischbacherová (Rak.) -1,01, 10. Gisinová (Švýc.) -1,18, ...25. Křížová (ČR) -2,83.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články