Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Super-G se nejel – Mazeová slaví, Kröll skončil v nemocnici

Lenzerheide (Švýcarsko) - Slovinská lyžařka Tina Mazeová získala malý křišťálový glóbus za superobří slalom. Poslední super-G sezony ve finále světového poháru v Lenzerheide byl pro muže i ženy kvůli špatnému počasí zrušen. Ve Švýcarsku se tak dosud neodjel ani jeden závod, ve středu byly odvolány oba sjezdy.

Tina Mazeová
zdroj: Getty Images autor: Clive Mason

Suverénka sezony a již jistá celková vítězka SP Mazeová si tak připsala "bez boje" malý glóbus, poté co ve středu podobným způsobem přišla o možnost jiný získat. Ve sjezdu měla Slovinka šanci předstihnout zraněnou Lindsey Vonnovou, protože byl však závod kvůli mlze zrušen, zůstala o jediný bod druhá za nepřítomnou Američankou. Díky dnešnímu zrušení naopak nemusela Mazeová odolávat ataku průběžně druhé Julie Mancusové z USA, kterou celkově porazila o 55 bodů.

Na trať v Lenzerheide se dnes dostali pouze muži, kteří měli jet jako první. Původní start se kvůli špatné viditelnosti posunul z 9:30 na 13:00, kdy se podmínky na trati mírně zlepšily.

Začalo však silně foukat, a proto byl závod hned po prvním jezdci Gauthieru de Tessiéresovi na více než půl hodiny přerušen. Po poradě s trenéry a samotnými závodníky se ještě pokračovalo, ale kvůli pádu specialisty na rychlostní disciplíny Klause Krölla byl závod definitivně zrušen. Rakušan utrpěl zlomeninu levé pažní kosti včetně kloubní hlavice a musel na operaci.

Nefér závod se neměl jet, zlobí se sjezdaři

Lyžaři se pak zlobili, že se v závodě pokračovalo. Někteří z nich byli už před definitivním zrušením rozhodnuti do něj nenastoupit. "Já se rozhodl ještě před oznámením týmu. Když není zajištěno zdraví lyžařů, to je snad vtip. Řekli jsme si, že musí být zajištěna bezpečnost, a tady to tak nevypadalo," zlobil se Kröllův týmový kolega Marcel Hirscher, vedoucí muž celkového hodnocení světového poháru. "Jestliže měl problémy takový Klaus (Kröll), bylo to za hranicí," přidal se další Rakušan Romed Baumann.

Rakouský sjezdař Klaus Kröll si při pádu zlomil levou pažní kost
zdroj: ČTK/AP

"Je smutné, že si nejprve musí někdo ublížit, než někdo zareaguje," podivil se Ital Christof Innerhofer, který byl jedním z lyžařů, kteří sjezdovku sjeli. "Nebylo to fér. Jsem rád, že jsem zdravý v cíli," dodal.

Malý glóbus za super-G už si dříve zajistil Nor Aksel Lund Svindal, jenž nicméně zřejmě definitivně přišel o šanci vyhrát celkové pořadí SP. Za lídrem seriálu Marcelem Hirscherem zaostává 149 bodů a na programu jsou už pouze slalom a obří slalom, což jsou Rakušanovy parádní disciplíny.

Výsledky

Muži: Konečné pořadí super-G (po 5 závodech): 1. Svindal (Nor.) 480 b., 2. Marsaglia (It.) 249, 3. Mayer (Rak.) 228, 4. Heel (It.) 224, 5. Théaux (Fr.) 191, 6. Reichelt (Rak.) 161.

Průběžné pořadí SP (po 32 z 34 závodů): 1. Hirscher (Rak.) 1375, 2. Svindal 1226, 3. Ligety (USA) 922, 4. Neureuther (Něm.) 848, 5. Kostelič (Chorv.) 840, 6. Pinturault (Fr.) 730, ...87. Krýzl (ČR) 46.

Ženy: Konečné pořadí super-G (po 6 závodech): 1. Mazeová (Slovin.) 420, 2. Mancusová (USA) 365, 3. Fenningerová (Rak.) 304, 4. Vonnová (USA) 286, 5. Höflová-Rieschová 251, 6. Rebensburgová (obě Něm.) 246.

Průběžné pořadí SP (po 33 z 35 závodů): 1. Mazeová 2 254, 2. Höflová-Rieschová 1 065, 3. Fenningerová 984, 4. Mancusová 835, 5. Vonnová 740, 6. Rebensburgová 737, ...57. Záhrobská 109, 115. Křížová (obě ČR) 3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články