Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Slalomářská rekordmanka Schildová ukončila kariéru

Vídeň - Rakouská fenomenální lyžařka Marlies Schildová, s 35 výhrami ve slalomu rekordmanka světového poháru, ukončila kariéru. Třiatřicetiletá specialistka na technické disciplíny má ve sbírce čtyři olympijské medaile a sedm cenných kovů z mistrovství světa včetně dvou zlatých.

"Splnila jsem si sny, které jsem měla jako malé děvče. Myslím, že nastal čas načít novou životní kapitolu a ukončit sportovní kariéru," uvedla se slzami v očích jedna z nejlepších lyžařek historie, jejímž životním partnerem je neméně slavný Benjamin Raich.

O své další budoucnosti zatím příliš nepřemýšlela. "Jestli jsem se něco během kariéry naučila, tak to, že všechno se naplánovat nedá. Uvidíme, co přijde. Ale velkým přáním je samozřejmě vlastní rodina," řekla Schildová. Její slova mířila především na Raicha, jenž byl na tiskové konferenci přítomen a také bojoval s emocemi. "Jsem pyšný na její kariéru i na to, jak odchází," uvedl dvojnásobný olympijský vítěz.

Schildová dosáhla mnoha výrazných úspěchů navzdory tomu, že se během své aktivní dráhy musela podrobit šesti operacím kolena. Ve 212 závodech světového poháru vybojovala 68 umístění na stupních vítězů, přičemž 37 bylo vítězných. Kromě své parádní disciplíny slalomu, v němž je rekordmankou, triumfovala jednou v obřím slalomu a jednou v superkombinaci.

Ve sbírce má nejlepší rakouská sportovkyně roku 2012 také čtyři malé glóby za hodnocení SP ve slalomu a jeden za kombinaci. V celkovém hodnocení byla Schildová nejlépe druhá v roce 2007.

Olympijské zlato jí chybí

Na olympijských hrách startovala poprvé v Salt Lake City 2002, ale závod nedokončila. Při dalších třech účastech získala dvě stříbra a bronz ve slalomu a jedno stříbro v kombinaci.

První zlato na mistrovství světa vybojovala v týmové soutěži v roce 2007 v Aare, kde ji ve slalomu porazila o 11 setin sekundy Strachová, tehdy pod dívčím jménem Záhrobská. Individuálního zlata se Schildová dočkala o čtyři roky později v Garmisch-Partenkirchenu. Kromě dvou zlatých získala Rakušanka na světových šampionátech tři stříbrné a dvě bronzové medaile. Odchází jako úřadující vicemistryně světa a stříbrná žena z olympijských her.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články