Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sjezd v Lenzerheide se kvůli počasí nepojede, malé glóby získali Feuz a Goggiaová

Závody ve sjezdu na finále lyžařského Světového poháru v Lenzerheide byly kvůli počasí podle očekávání zrušeny. Malé glóby za disciplínu získali domácí Švýcar Beat Feuz a Italka Sofia Goggiaová, česká lyžařka Ester Ledecká nedostala možnost vylepšit celkové osmé místo.

Finále SP v Lenzerheide komplikuje počasí
zdroj: Reuters autor: Denis Balibouse

Kvůli přívalům sněhu neodjeli sjezdaři v minulých dvou dnech ani jeden trénink, jehož absolvování je pro uskutečnění závodu povinné.

Organizátoři ve snaze zachránit sjezd naplánovali tréninky na dopoledne před odpoledním závodem, kvůli nepříznivému počasí ale musel být celý program zrušen.

Ve čtvrtek už mají být podmínky v Lenzerheide lepší a rychlostní specialisté včetně Ledecké by měli odjet závěrečný superobří slalom sezony. Česká lyžařka je v průběžném hodnocení disciplíny pátá.

Je nám líto, video expirovalo.
Sjezdy na finále SP byly zrušeny, glóby mají Feuz a Goggiaová

Vítěz dvou letošních sjezdů v Kitzbühelu Feuz ovládl hodnocení disciplíny v SP počtvrté za sebou a v celkovém počtu malých glóbů se vyrovnal krajanovi Didieru Cucheovi, jenž vévodil pořadí čtyřikrát během pěti let (2007-2011).

Rekordmanem je s pěti glóby Rakušan Franz Klammer, který byl nejlepším sjezdařem čtyřikrát za sebou v letech 1975–1978 a poté ještě v roce 1983.

Goggiaová slaví podruhé po roce 2018, kdy také získala zlato na ZOH v Pchjongčchangu. Italka vyhrála čtyři z prvních pěti sjezdů sezony, a navzdory tomu, že od konce ledna kvůli zranění kolena nezávodila, udržela v pořadí náskok 70 bodů před mistryní světa Corinne Suterovou ze Švýcarska.

Ledecká bodovala ve čtyřech sjezdech ze sedmi a nenavázala na celkové druhé místo z minulé sezony. Dvojnásobná olympijská vítězka nedokončila v lednu v Crans Montaně den po druhém místu druhý sjezd kvůli pádu a zbylé dva sjezdy ve Val di Fassa neabsolvovala kvůli přípravě na MS ve snowboardingu v Rogle. Ve Slovinsku nakonec vinou zranění nestartovala.

Zrušení sjezdů nahrává v boji o velký křišťálový glóbus průběžně vedoucím Alexisi Pinturaultovi z Francie a Slovence Petře Vlhové, kteří jsou specialisty na technické disciplíny.

Pinturault vede tři závody před koncem o 31 bodů před Švýcarem Marcem Odermattem, Vlhová má náskok 96 bodů před Švýcarkou Larou Gutovou-Behramiovou.

Zrušení sjezdů bez náhrady vyvolalo především ve švýcarském týmu velkou kritiku na pravidla Mezinárodní lyžařské federace (FIS), která během finále SP na rozdíl od mistrovství světa či olympijských her neumožňují změnu programu.

Podle mnohých se měl sjezd jet v náhradním termínu v pátek místo týmové soutěže, jež nemá tak velkou sportovní prestiž. O víkendu je na programu obří slalom a slalom speciál.

"FIS musí podle mého názoru změnit pravidla tak, aby se dal při finále SP vyškrtnout týmový závod a místo něj by se v tomto volném dnu mohl jet závod jednotlivců," řekl šéf švýcarských lyžařů Walter Reusser.

Ředitel ženských závodů FIS Peter Gerdol ale na podobný návrh reagoval podle deníku Blick podrážděně. "Pravidla jsou naprosto jasná. Slouží k tomu, aby se zabránilo spekulacím a diskuzím, které závody by měly být přesunuty. Tato pravidla platí už léta a není o čem diskutovat," uvedl.

FIS krátce po zrušení sjezdu oznámila, že pozitivní test na covid-19 měl Emmanuel Couder, asistent ředitele mužských závodů Markuse Waldnera. Všichni lidé, kteří přišli z Francouzem do kontaktu, budou denně testováni.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články