Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sjezd v Crans Montaně ovládly Švýcarky. Ledecká byla jedenáctá, Vlhová čtvrtá

Další body do Světového poháru si vyjela Ester Ledecká ve sjezdu v Crans Montaně, kde obsadila jedenácté místo. Ještě lepší byla slovenská slalomářka Petra Vlhová, ta si čtvrtým místem zajela své "sjezdařské" maximum. Mezi nejlepšími závodnicemi rozhodovaly setiny vteřiny – Ledecká ztratila na Vlhovou třicet setin a na nejlepší desítku jen setinu. V hodnocení sjezdu se Ledecká posunula na druhé místo před absentující Američanku Mikaelu Shiffrinovou. Závod ovládly Švýcarky, zvátězila Lara Guthová-Behramniová před Corinne Suterovou.

Ester Ledecká
zdroj: ČT4/AP autor: Alessandro Trovati

Závod byl náhradou za zrušený sjezd v Soči a Ledecká v něm absolvovala soutěžní premiéru na této trati. Před letoškem zde byla v roce 2016, kdy ale na závod kvůli přívalům sněhu nedošlo. "Bylo hrozné počasí a jen nás sem pustili na trénink. A to ještě z výrazně sníženého startu," vzpomínala.

Ve čtvrtek tak jela poprvé celou trať. Trénink se jí nevydařil, po chybě na úvodním skoku a minutí branky obsadila až 42. místo. Nyní byla rychlá v horní třetině trati. "I v tréninku jsem měla rychlou první pasáž. Značí to mimo jiné to, že jsem měla dobře namazané lyže od Miloše (Machytky), za což mu děkuji," pochvalovala si.

Je nám líto, video expirovalo.
Ledecká skončila v Crans Montaně za první desítkou

V následné technické pasáži ale ztrácela. "Problém byl v téměř stejném místě, kde jsem včera v tréninku v podstatě zastavila. Včera jsem to pak projížděla v malé rychlosti a neměla jsem úplně představu, jak to půjde zvládnout ve vysoké rychlosti. A úplně se mi to nepovedlo," líčila dvojnásobná olympijská vítězka.

V závěru znovu zrychlila, ale ve vyrovnaném poli se do první desítky neprosadila. Skončila šest setin za šestou Ninou Ortliebovou z Rakouska. I když si byla vědomá chyb, celkově byla s výkonem v závodě spokojená. Po dalším rozboru ho chce v sobotu ještě vylepšit. "Pojedu to podruhé, takže věřím, že to bude zase lepší, protože vždy je to lepší, když něco děláte podruhé," uvažovala.

Na vítěznou Gutovou-Behramiovou ztratila česká lyžařka a snowboardistka 1,38 sekundy. Osmadvacetiletá Švýcarka dominovala a ukončila dvouleté čekání na výhru ve Světovém poháru. Ve sjezdu vítězka celkového hodnocení SP z roku 2016 zvítězila naposledy dokonce před třemi lety.

Vedení v hodnocení sjezdu si druhým místem upevnila Švýcarka Corinne Suterová, Ledecká na ni v boji o malý křišťálový glóbus ztrácí 120 bodů. Třetí příčku obsadila Rakušanka Stephanie Venierová. Další zlepšení v nejrychlejší disciplíně zaznamenala elitní slalomářka Petra Vlhová ze Slovenska, která při pátém startu ve sjezdu v SP skončila čtvrtá.

Další sjezd se v Crans Montaně uskuteční v sobotu, v neděli lyžařky pojedou ve švýcarském středisku kombinaci.

Sjezd žen v Crans Montaně:

1. Gutová-Behramiová 1:27,11, 2. C. Suterová (obě Švýc.) -0,80, 3. Venierová (Rak.) -0,92, 4. Vlhová (SR) -1,08, 5. Johnsonová (USA) -1,26, 6. Ortliebová (Rak.) -1,32, 7. Hählenová (Švýc.) a Brignoneová obě -1,35, 9. Bassinová -1,36, 10. Curtoniová (všechny It.) -1,37, 11. Ledecká (ČR) -1,38.

Průběžné pořadí sjezdu (po 7 z 9 závodů): 1. C. Suterová 397, 2. Ledecká 277, 3. Brignoneová 270, 4. Shiffrinová (USA) 256, 5. Curtoniová 222, 6. Rebensburgová (Něm.) 211.

Průběžné pořadí SP (po 27 z 39 závodů): 1. Shiffrinová 1225, 2. Brignoneová 1148, 3. Vlhová 1121, 4. Bassinová (It.) 740, 5. Holdenerová (Švýc.) 717, 6. Suterová 697, ...15. Ledecká 358, 81. Dubovská 35, 93. Capová (obě ČR) 21.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články