Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Shiffrinová přidala do stáda pátého soba. Dubovská zahájila v Levi třináctým místem

Sezonu Světového poháru alpských lyžařek načala vítězstvím ve slalomu Mikaela Shiffrinová. Američanka vyrovnala v Levi rekord Petry Vlhové, která skončila třetí. Obě královny slalomu mají na kontě pět triumfů a vlastní tedy pět sobů, které závodnice ve finském středisku vyhrávají. Martina Dubovská zajela dvě vyrovnané jízdy a do závodního režimu vstoupila pěkným třináctým místem. Druhá Češka Elese Sommerová nedokončila 1. kolo.

Do prvního kola vyrazila na ledový svah s jedničkou Lena Dürrová z Německa a křeslo pro vedoucí závodnici už neopustila. Pro druhé kolo měla luxusní náskok 45 setin sekundy na Annu Swenn Larssonovou ze Švédska. Největší hvězdy slalomu posledních let Shiffrinová a Vlhová se seřadily na třetím a čtvrtém místě.

Ve finále ale německá slalomářka nervy neudržela a zajela až čtrnáctý nejlepší čas a propadla se na čtvrté místo úplně stejně jako na olympijských hrách v Pekingu. Na stupně v Levi se naopak posunula Vlhová, druhé místo udržela Swenn Larssonová. Americká hvězda Shiffrinová vyhrála už 75. závod SP v kariéře a ve 27 letech se dál blíží rekordu své krajanky Lindsey Vonnové (82 triumfů).

Dubovská hodnotila svou první soutěžní jízdu sezony pozitivně. "Myslím si, že začátek byl ode mě velmi dobrý. Ještě je potřeba vylepšit tu strmou pasáž," nechala se slyšet před 2. kolem. Levi je jejím oblíbeným svahem, vloni si tu 6. místem zajela nejlepší výsledek ve Světovém poháru v kariéře.

Tentokrát udržela třinácté místo, které si vyjela v prvním kole. Před druhou jízdou měla shodný čas jako Norka Mina Fürstová Holtmannová a Rakušanka Chiara Mairová. A horní pasáž zajela znovu fantasticky a do prudkého se pouštěla v zelených číslech. Tam ale česká lyžařka opět ztratila a po dojetí do cíle byla třetí. Díky výpadkům dvou závodnic se pak posunula zpět na původní pozici.

"Jsem velmi ráda, že mi hned první závod vyšel na umístění v top 15. Určitě mě to utvrdilo i v tom, že nový materiál či nový servisman fungují a všechno je na dobré cestě," řekla Dubovská v nahrávce pro média.

"S týmem se podíváme na video a nějak to zanalyzujeme, aby to zítra bylo lepší," dodala Dubovská k nejtěžší části svahu. "Podmínky tu jsou skvělé. Trať je v takovém stavu, že je jedno, jestli jedete s jedničkou nebo třicítkou," dodala česká slalomářka.

Další slalom čeká na lyžařky v Levi v neděli. Přímý přenos druhého závodu můžete sledovat živě od 10:10 na ČT sport a ČT sport Plus.

Slalom žen na SP ve sjezdovém lyžování v Levi (Finsko):

1. Shiffrinová (USA) 1:51,25 (55,03+56,22), 2. Swennová-Larssonová (Švéd.) -0,16 (54,93+56,48), 3. Vlhová (SR) -0,20 (55,05+56,40), 4. Dürrová (Něm.) -0,75 (54,48+57,52), 5. Holdenerová (Švýc.) -0,79 (55,09+56,95), 6. Buciková (Slovin.) -1,21 (55,09+57,37), ...13. Dubovská -2,26 (56,03+57,48), Sommerová (obě ČR) nedokončila 1. kolo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články