Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Liga národů UEFA 2024/2025

Shiffrinová po zranění vynechá v nové sezoně sjezdy, cílem zůstává stá výhra v SP

Mikaela Shiffrinová se rozhodla, že po těžkém lednovém pádu nebude v příští sezoně Světového poháru jezdit sjezdy. Dvojnásobná olympijská šampionka a sedminásobná mistryně světa zaútočí v novém ročníku na magickou hranici 100 výher v elitním seriálu, k níž jí chybí už jen tři vítězství.

Mikaela Shiffrinová
zdroj: Reuters autor: Leonhard Foeger

Americká lyžařská hvězda prožila v lednu ve sjezdu v Cortině d'Ampezzo nejtěžší pád kariéry, při němž si poranila koleno a byla mimo hru šest týdnů.

Výpadek Shiffrinovou nejspíš stál zisk šestého velkého křišťálového glóbu, jímž by vyrovnala rekord Rakušanky Annemarie Moserové-Pröllové.

V nadcházejícím ročníku tak nejrychlejší a nejnebezpečnější disciplínu, v níž má na kontě čtyři ze svých 97 výher ve Světovém poháru, raději vynechá.

"V příští sezoně to bude bez sjezdů. Ráda bych se k nim ještě vrátila, ale uvidíme, jak to půjde," řekla Shiffrinová, jež se letos v dubnu zasnoubila se svým partnerem, elitním norským sjezdařem Aleksanderem Aamodtem Kildem.

Po nehodě jí dokonce bleskla krátce hlavou myšlenka na konec kariéry. "Pak se ale další ráno probudíte, jdete na sjezdovku a pomyslíte si: 'Mám motivaci, chci tu být,'" přiblížila skvělá slalomářka, jež se ale nehodlá vyhýbat druhé nejrychlejší disciplíně super-G.

Navzdory vynechaným šesti týdnům vyhrála Shiffrinová v minulé sezoně devět závodů a přiblížila se magické stovce.

Vzhledem k tomu, že prvních sedm závodů sezony jsou její oblíbené technické disciplíny, může rodačka z Vailu dosáhnout na trojciferný počet výher už brzy po začátku ročníku.

"Mě osobně 100 vyhraných závodů moc nezajímá, ale myslím, že to je velkolepá věc pro sport," řekla Shiffrinová.

Chtěla by využít této příležitosti k propagaci lyžování více, než podle svého názoru udělala loni březnu, když překonala dosavadní absolutní rekord 86 výher Švéda Ingemara Stenmarka.

"Abych byla upřímná, těch 86 vítězství jsem schválně zlehčovala, nechtěla jsem, aby lidé věděli, jak mi na tom záleží. A možná jsem to bagatelizovala až tolik, že mám pocit, že se o tom lidi ani nechtěli bavit," zamyslela se lyžařská hvězda, jež debutovala ve Světovém poháru jako patnáctiletá v roce 2011 ve Špindlerově Mlýně.

Nový ročník odstartuje 26. října tradičním obřím slalomem na ledovci v Söldenu. Vrcholem sezony bude únorové mistrovství světa v Saalbachu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články