Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Shiffrinová je popáté královnou SP, Goggiaová bere glóbus za sjezd. V Kvitfjellu vyhrála Lieová

Popáté v kariéře se hvězdná Američanka Mikaela Shiffrinová raduje z celkového vítězství v hodnocení Světového poháru. Zisk velkého křišťálového glóbu stvrdila 5. místem ve sjezdu v Kvitfjellu. V Norsku si zároveň Sofia Goggiaová zajistila potřetí za sebou triumf v pořadí disciplíny. Italka byla tentokrát druhá za domácí Kajsou Vickhoff Lieovou.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítězná jízda Lieové ve sjezdu SP v Kvitfjellu

Shiffrinová získala nedostižný náskok přes 700 bodů před druhou ženou pořadí Larou Gutovou-Behramiovou ze Švýcarska. Do konce sezony zbývá odjet ještě sedm závodů.

"Stejně jako u každého titulu je vždycky zvláštní popisovat pocity z (celkového) triumfu, když nevyhrajete závod. Odváděla jsem ale celou sezonu dobrou práci a je skvělé mít jistotu už před posledními závody," radovala se Američanka.

Sedmadvacetiletá lyžařka se ještě v závěru ročníku pokusí zaútočit na 86. vítězství ve Světovém poháru, jímž by vyrovnala absolutní rekord Švéda Ingemara Stenmarka. Pokud v Norsku neuspěje ani v nedělním superobřím slalomu, bude mít další šanci příští týden v Aare, kde jsou na programu její nejsilnější disciplíny – slalom a obří slalom.

Sedminásobná mistryně světa a dvojnásobná olympijská šampionka obhájila velký glóbus z minulé sezony. Předtím oslavovala v letech 2017–2019.

Pátým celkovým vítězstvím se na druhém místě historických tabulek odpoutala od krajanky Lindsey Vonnové, kterou už v této sezoně připravila o ženský rekord v počtu vyhraných závodů. Rekordmankou je s šesti velkými glóby Rakušanka Annemarie Moserová-Pröllová, mezi muži triumfoval osmkrát její krajan Marcel Hirscher.

První norský vavřín ve sjezdu v historii

Shiffrinová se v Kvitfjellu podělila o 5. místo s Rakušankou Ramonou Siebenhoferovou. Obě zaostaly o 79 setin sekundy za čtyřiadvacetiletou Lieovou, která vyhrála sjezd SP jako první norská lyžařka v historii.

"Tohle se nedá popsat, je to nejlepší pocit ze všech. Prostě jsem jen chtěla zajet dobrý čas a těžko to jde lépe, než když vyhrajete závod," řekla Lieová, která byla dosud ve SP nejlépe dvakrát druhá.

Goggiaová, jež z osmi sjezdů v sezoně pět ovládla a dvakrát byla druhá, na ni ztratila 29 setin. Třetí byla bronzová medailistka z mistrovství světa Corinne Suterová ze Švýcarska.

"Jasně, je to můj třetí glóbus a čtvrtý za sebou, z toho mám radost. Ale nemám moc velkou radost z dnešního výkonu, nejela jsem tak dobře jako v tréninku," hodnotila třicetiletá Goggiaová, která poprvé hodnocení sjezdu ovládla v sezoně 2017/18.

SP ve sjezdovém lyžování v Kvitfjellu (Norsko):

Ženy - sjezd:
1. Lieová (Nor.) 1:32,36, 2. Goggiaová (It.) -0,29, 3. C. Suterová (Švýc.) -0,41 4. Štuhecová (Slovin.) -0,61, 5. Shiffrinová (USA) a Siebenhoferová (Rak.) obě -0,79.

Průběžné pořadí sjezdu (po 8 z 9 závodů): 1. Goggiaová 660, 2. Štuhecová 451, 3. Curtoniová (It.) 308, 4. C. Suterová 289, 5. Ortliebová 229, 6. Puchnerová (obě Rak.) 228.

Průběžné pořadí SP (po 31 z 38 závodů): 1. Shiffrinová 1792, 2. Gutová-Behramiová (Švýc.) 996, 3. Vlhová (SR) 975, 4. Brignoneová (It.) 849, 5. Mowinckelová (Nor.) 756 6. Goggiaová 750, ...52. Dubovská (ČR) 117.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články