Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Prokletý Sölden. Lyžařky na ledovci sezonu kvůli počasí neotevřou

V minulých letech měli na počasí v rakouském Söldenu smůlu spíše muži, tentokrát černý petr padl na lyžařky. Pořadatelé museli tradiční první závod sezony Světového poháru zrušit, kdy bude nahrazen, zatím nerozhodli. V prestižním obřím slalomu na ledovci Rettenbach měla loňský triumf obhajovat Američanka Mikaela Shiffrinová.

Mikaela Shiffrinová
zdroj: ČTK/AP

Rakouští pořadatelé nejprve začátek naplánovaný na 10:00 o hodinu posunuli, ale vzápětí kvůli padajícímu dešti se sněhem a špatné viditelnosti program zrušili. Předpověď počasí jim nedávala šanci na zlepšení podmínek. V neděli mají na programu závod muži.

"Je to tak, že dnes nedokážeme včas připravit trať vhodnou na závod. Je to otázka bezpečnosti, jak ze sportovního hlediska, tak i z pohledu práce na trati," citovala rakouská agentura APA technického ředitele závodů FIS Markuse Mayra. "Stalo se to nejhorší, čeho jsme se obávali. Déšť, sníh..., sjezdovku nám to rozmáčelo. I pro všechny pracovníky je nebezpečné se na svahu pohybovat," dodal.

Do závodu bylo přihlášeno 68 lyžařek. Připravená byla i jediná česká účastnice zahajovacího víkendu Adriana Jelínková, jež čeká na debut v národních barvách po přestupu z nizozemského týmu.

Ženy přišly o zahajovací závod v Söldenu poprvé od roku 2006, muži mají čerstvější zkušenost z let 2017 a 2018. Pro jejich nedělní závod se očekává lepší počasí, ale otázkou je, jak se podaří připravit trať. "Musíme teď počkat a uvidíme, jestli bude možné pozdě odpoledne začít s pracemi," řekl ředitel závodů FIS Peter Gerdol. "Vidím to pozitivně, ale bude to oříšek," připustil šéf organizátorů Rainer Gstrein.

Lyžařská federace FIS začala hledat za zrušený obří slalom náhradní dějiště a termín. Podle aktuálního kalendáře čeká lyžařky první závod za dva týdny, kdy je v Zermattu na programu sjezd.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články