Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Ondřej Bank už nebude Ledecké pomáhat. Ta chce absolvovat MS na lyžích i na snowboardu

Úspěšné spojení skončilo. Olympijské vítězce Ester Ledecké už s přípravou na lyžích nepomáhá Ondřej Bank. Někdejší úspěšný sjezdař se po minulé sezoně rozhodl, že v roli trenéra z rodinných důvodů nebude pokračovat. Ledecká doufá, že v této sezoně stihne světové šampionáty jak na lyžích, tak i na snowboardu. V předminulé sezoně se konala obě mistrovství ve stejném termínu a Ledecká si vybrala lyže.

Ester Ledecká
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/Eibner-Pressefoto/EXPA/G

"Ondra, bohužel, ukončil kariéru profi trenéra. Alespoň se mnou," řekla Ledecká ve videorozhovoru s novináři. "Chápu jeho důvody. Řekl, že potřebuje být víc s rodinou, což je pochopitelné. Užil si toho se mnou spoustu, což je pravda."

Ondřej Bank doplňoval v trenérském lyžařském tandemu Ledecké svého staršího bratra Tomáše. Jeho specializací byla technika a vytyčování ideální linie trati v rychlostních disciplínách. Ledecké pomohl k senzačnímu triumfu v superobřím slalomu na olympiádě v Pchjongčchangu 2018 a loni k prvenství ve sjezdu Světového poháru v Lake Louise. "Třeba ho to ke mně ještě jednou zavede," uvedla Ledecká.

Je nám líto, video expirovalo.
Bank ukončil spolupráci s Ledeckou

Za Ondřeje Banka hledá náhradu s pomocí svého sponzora. "Rozhodila jsem sítě a mám dobrou možnost," uvedla pětadvacetiletá lyžařka a snowboardistka. Jméno ale neprozradila. "To mám zakázané. Nebylo by to vzrůšo, kdybych to řekla hned," prohlásila.

Česká obojživelnice chce startovat na obou sportovních vrcholech

Ledecká si brousí zuby na šampionáty v obou zimních sportech. "Tentokrát se to nekryje, tak by bylo fajn jet obojí. Uvidíme, jak se sezona bude vyvíjet, ale chtěla bych dělat pořád oba sporty a mistrovství světa je vrchol sezony, takže by bylo fajn stihnout oboje," řekla Ledecká.

Sjezdařský šampionát je v plánu v italské Cortině d'Ampezzo od 8. do 21. února. Paralelní obří slalom a paralelní slalom jsou až v závěru mistrovství světa ve snowboardingu v čínském středisku Čang-ťia-kchou 26. a 28. února.

Absolvování obou šampionátů má ale jinou komplikaci. Ledecká kvůli snowboardu nestihne lyžařský Světový pohár v rychlostních disciplínách, což bude první a poslední test tratí před olympijskými hrami v Pekingu 2022. "Nepůjde to asi skloubit, stejně jako to nešlo před Pchjongčchangem, ale evidentně mi to nevadilo," usmála se šibalsky Ledecká, která předloni v Koreji šokovala zlatem v superobřím slalomu.

Příští závody ji čekají na konci listopadu

"Když chci dělat dva sporty, taková rozhodnutí musí padnout. Není to praktické, kopec bych si chtěla vyzkoušet, ale dělám ještě snowboard, a když je zároveň mistrovství světa, tak si vyberu mistrovství světa," uvedla mistryně světa z paralelního slalomu z roku 2015 a šampionka z obřího slalomu o dva roky později.

Hledání ideálních podmínek k tréninku nyní nově vedle počasí komplikuje i pandemická situace ve světě, což může být psychicky náročné. Ledecká ale působí klidně. "Jsem hysterická, akorát to dobře hraju. Neukážu to navenek a budu se tvářit, že je všechno v pořádku," vtipkovala a dodala: "Tým mám silný. Můžu se o něj opřít a oni mi trénink umožní. Věřím, že to vymyslí dobře. Jsme v klidu."

Nejbližším závodem jsou paralelní závody na lyžích, které se v rakouském středisku Lech/Zürs pojedou 26. a 27. listopadu. "Měla bych jet, jsem závodní typ a navíc nekoliduje se snowboardem, což je unikátní," usmívala se Ledecká. V prosinci by pak měla střídat lyže a snowboard. "Na to jsem trénovaná," podotkla.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články