Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

O rekord Stenmarka se nestarám. Přemýšlím, jestli má být vůbec překonán, řekla Shiffrinová

Jeden milník už v této sezoně překonala. Stala se ženou s největším počtem vítězství v historii Světového poháru v alpském lyžování. O víkendu ve Špindlerově Mlýně pak Mikaela Shiffrinová mohla vyrovnat další rekord. Avšak šest setin ji nakonec dělilo od dotáhnutí Ingemara Stenmarka v počtu prvenství v seriálu celkově. Americkou hvězdu to netrápí, jelikož současný ročník předčil veškerá její očekávání. A přemýšlí, zda by legendární Švéd měl být vůbec přeskočen.

Je nám líto, video expirovalo.
Exkluzivní rozhovor s Mikaelou Shiffrinovou

Ač se ve Špindlerově Mlýně objevila teprve potřetí v kariéře a sama přiznává, že bez GPS by ho jen tak nenašla, ke středisku v Krkonoších má Mikaela Shiffrinová speciální vztah. Právě v České republice si splnila velký sen, který měla už od dob, kdy jako malé děvče s lyžováním začala. Jet ve Světovém poháru ještě před svými šestnáctými narozeninami.

A 11. března 2011 se jí to skutečně povedlo. Dva dny před šestnáctinami v dresu účastnice elitního seriálu projížděla mezi brankami právě na Svatém Petru, kde se představila v obřím slalomu.

"Já si tehdy říkala, že se prostě pojedu jen podívat, jak to celé vypadá. Byl tu se mnou i můj táta a bylo to úžasné," vzpomínala v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi Shiffrinová.

Od té doby uteklo dvanáct let a blonďatá Američanka tentokrát do Špindlerova mlýna dorazila jako největší hvězda současného alpského lyžování, která sbírá úspěch za úspěchem. Přesto nechybělo mnoho, aby se české středisko stalo opět místem, které by v její kariéře výrazně znovu vyčnívalo a na něž by jen tak nezapomněla.

A když se řekne ne mnoho, je myšleno šest setin. Tak málo dělilo sedmadvacetiletou Američanku od toho, aby vyrovnala rekord, o kterém mnozí dříve říkali, že je nedostižný – tedy 86 vítězství ve Světovém poháru v podání Švéda Ingemara Stenmarka.

Shiffrinová ve Špindlu k jeho vyrovnání potřebovala udělat dva kroky. Ovládnout jak sobotní, tak i nedělní slalom. Ten první zvládla skvěle a i u druhého to dlouho vypadalo jednoznačně, jelikož měla po prvním kole velký náskok 67 setin. Jenže po průjezdu cílovou brankou u jejího jména svítilo červené číslo s minimální ztrátou na Němku Lenu Dürrovou z Německa.

Řeklo by se, že Američanka bude proto prožívat velké zklamání. Opak je ale pravdou. Sama Shiffrinová totiž přiznává, že současný hon za rekordy ji nechává naprosto v klidu. Baví ji totiž především jiná věc. Lyžování.

"Vím, že je to trochu nudné, ale prostě to tak cítím. Nestarám se o to, jestli dosáhnu na vítězství číslo 86 dnes, zítra, příští týden, příští měsíc. Nebo to nepřijde nikdy. Občas si říkám, že je to rekord, který nemá být překonán. Je naprosto úžasné, čeho v kariéře Ingemar dosáhl, a nevím, jestli je to úspěch, který má přeskočit někdo jiný. Je však fantastické, že mohu být součástí těchto myšlenek. Ale kdybych se soustředila jen na pokoření rekordu, vzalo by mi to všechnu radost z lyžování," prohlásila.

A jak je její radost a láska k lyžování skutečná, potvrzují i její další slova. "Stále raději trénuji, než závodím. Pocit závodění mě tolik nebaví, je to hodně nervózní, hodně se čeká. Raději mám trénink, jelikož to můžu jezdit stále dokola," přiznala s úsměvem.

Tato preference však Shiffrinovou rozhodně nebrzdí. Co je větší důkaz než fakt, že se v tomto ročníku stala nejúspěšnější ženou v historii Světového poháru, když překonala svoji krajanku Lindsay Vonnovou, která má na kontě 82 triumfů. Rodačka z Vail v Coloradu ji už stihla přeskočit o tři výhry.

Sama přitom přiznává, že slova některých o brzkém útoku na rekordy jí přišly před startem ročníku přehnaná, a myslela si, že na přiblížení k Vonnové či dokonce Stenmarkovi si bude muset ještě nějaký čas počkat.

"Lidi mi sice říkali, že jsem blízko. Že jen devět vítězství a že to dám (rekord Vonnové – pozn. red.). Ale já tomu nevěřila. Nemyslela jsem, že můžu v sezoně vyhrát devět závodů. Říkala jsem si, že čtyři, pět, nebo šest výher by bylo super a cílem byl především velký křišťálový glóbus. Teď mám jedenáct výher a překonala jsem jeden rekord, to je mnohem víc, než jsem očekávala," řekla Shiffrinová, která je k celkovému triumfu ve Světovém poháru hodně blízko. Navíc už nyní má jistý malý glóbus za ovládnutí slalomářské disciplíny, který získala posedmé v kariéře.

Sport
zdroj: ČT4

Jedním z klíčů k takto povedené sezoně je možná i fakt, že Američanka je mnohem uvolněnější a otevřenější, než u ní bylo v předchozích letech zvykem. Více si užívá podporu z tribun, více reaguje na příznivce a nebojí se s nimi i popovídat.

"Když jsem byla pod tlakem a lidé žádali fotku nebo podpis, byla jsem trochu nabroušená, protože se snažili vzít něco ze mě. Ale letos se víc usmívám, mávám a užívám si, že ve sportu máme takovou podporu. Užívám si celkově spojení s fanoušky víc než dřív," řekla a ocenila atmosféru, kterou je Špindlerův Mlýn pověstný.

A to zejména díky její velké rivalce Slovence Petře Vlhové, jíž to ale v českém středisku tentokrát nevyšlo.

"Jsme s Petrou velké rivalky, ale možná i díky tomu si více rozumíme a máme pro sebe větší pochopení. Bavíme se spolu po startech i při vyhlášeních. Teď v Kronplatzu za mnou přišla a gratulovala mi. I když byly kolem kamery, byl to velice intimní moment. Opravdu mi blahopřála a vím, že to myslela vážně. Doufám, že když nastane opačná situace, bude vědět, že i já to myslím upřímně a že ctím její právo na oslavy. Že ji obdivuju za to, co dokázala," řekla Shiffrinová ke vztahu k Vlhové, který je často rozebírán.

Další jejich souboj přijde už za necelý týden, kdy ve Francii začne mistrovství světa a Shiffrinová se na něm pokusí napravit výsledky z vrcholu loňské sezony, kdy na olympijských hrách v Pekingu jako obří favoritka nezískala jediný cenný kov, což byl tehdy pořádný šok.

Mikaela Shiffrinová během slalomu SP ve Špindlerově Mlýně
zdroj: REUTERS

Na chvíli také utichne diskuze okolo rekordu Stenmarka, která ale opět s jistotou oživne ke konci měsíce, kdy se seriál opět rozjede naplno a do konce ročníku bude zbývat ještě deset závodů.

"Začínám si zvykat, že o tom lidé stále mluví. Jsem součástí rozhovorů, ale nijak mě to mentálně nezatěžuje. Mým cílem není překonávat rekordy, ale rozumím, proč je to důležité nebo vzrušující o tom mluvit. Já na to ale u závodů nemyslím," komentovala situaci Shiffrinová, která si chce po Špindlerově Mlýně alespoň trochu odpočinout, jelikož v deseti dnech absolvovala sedm závodů ve třech různých střediscích.

Na český Špindl ale i bez vyrovnaného rekordu nezapomene, a i když zatím není jasné, kdy se v Česku závody Světového poháru opět uskuteční, věří, že to nebude dlouho trvat.

"Doufám, že se brzy vrátím. Je mi potěšením tady být a závodit. Za ty vzpomínky z posledních dní jsem vděčná," dodala Shiffrinová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články