Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Nastavit hlavu a zopakovat první krok. Pak už by se to dalo, věří Zabystřan v Aare

Při loučení legendy a jeho vzoru Aksela Lunda Svindala se sjezd Janu Zabystřanovi na světovém šampionátu příliš nepovedl, když skončil sedmačtyřicátý. Do Aare přijel jednadvacetiletý Zabystřan povzbuzen ziskem prvních bodů ve Světovém poháru v kariéře. Ve Wengenu skončil v lednu v kombinaci na 27. místě. Doufá, že v blízké budoucnosti bude bodovat mezi elitou častěji. Přímé přenosy z MS sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Jan Zabystřan
zdroj: ČTK/AP

"Když bude v hlavě nastavené, že to jde, tak už se to potom dá. Ale chce to ten první krok zopakovat a zabodovat i v nějakých točivých disciplínách. Pak už to psychicky posune i další závodníky, protože budou vědět, že se to dá," řekl Zabystřan, který dosud ve Světovém poháru absolvoval jen šest závodů, z toho tři kombinace.

Na šampionátu ve Švédsku nedokončil superobří slalom, ale v tréninku sjezdu byl i pětatřicátý. "Věřil jsem si na třicítku," řekl zklamaně po 47. místě a odstupu 3,35 sekundy za vítězem. Nedokázal udržel ideální stopu a čerstvý sníh ho brzdil.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítězný sjezd Kjetila Jansruda na MS v Aare

V cílovém skoku navíc diváky napínal. Trochu se přetočil a zdálo se, že spadne. "Měl jsem to pod kontrolou," ujišťoval pak. "Neměl jsem strach, že bych dopadl na záda. Fyzio mi říkal, že už měl docela strach, ale vypadalo to hůř, než to bylo."

Byl rád, že stříbrnou medaili při loučení s kariérou získal Svindal. Pro českého mladíka je fenomenální Nor ikonou. "Možná bych si mohl dojít pro podpis, abych pak mohl ukázat dětem, že jsem závodil s takovouhle legendou," řekl.

Český sjezdař by ale potřeboval zesílit, pokud by chtěl zvládat jízdy jako Svindal. Zabystřan ale zatím neví, jakým směrem se vydá. "Uvidíme, co dál tahle sezona přinese, a podle toho se bude odvíjet další směr. Kdybych v budoucnu jezdil spíš slalomy a točivé disciplíny, tam je moje váha tak akorát," uvedl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články