Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Malý glóbus by byl reálný, velký je sci-fi. Se snowboardem to nejde, říká o Ledecké její kouč

Krásný život obojživelnice. I když s jistým omezením. Podle kouče Ester Ledecké Tomáše Banka je reálné získat malý glóbus, zatímco boj o ten velký za celkový triumf mezi sjezdařkami je v momentu, kdy jeho svěřenkyně kombinuje lyže se snowboardem, z říše snů.

Ester Ledecká s trenérem Tomášem Bankem
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Sedm křišťálových glóbů už má Ledecká doma za snowboarding, další by mohla hvězda zimních sportů přidat v rychlostních disciplínách Světového poháru na lyžích. Nemá k tomu vůbec daleko. Předloni skončila v hodnocení sjezdu SP druhá, po uplynulé sezoně třetí.

"A to vynechala dva sjezdy," upozornil Bank. Zisk malého glóbu by tak pro Ledeckou mohl být motivací do budoucna. "Nabízí se to. Mně by to přišlo logické, ale Ester je i snowboardistka a vždycky bude," řekl trenér.

Pokud by Ledecká ke sjezdu a superobřímu slalomu přidala obří slalom, teoreticky by mohla bojovat i o velký glóbus.

"O tom se nemůžeme bavit, když bude obojživelnice. To by musela přestat jezdit na snowboardu," konstatoval Bank. "Můžeme se bavit o malém glóbu, to by mohlo být reálné, ale velký je sci-fi. Se snowboardem to nejde, to se musí sbírat hodně bodů," pronesl Bank. Za královnou uplynulé sezony Mikaelou Shiffrinovou z USA zaostala Ledecká o více než tisíc bodů.

Je nám líto, video expirovalo.
Ledecká: Jsem pyšná i na sebe, ale hlavně na tým

Proč by nemohla Ledecká vynikat i v obřím slalomu?

Bank si myslí, že Ledecká by se i v obřím slalomu mohla prosadit do špičky. Má v něm stejný potenciál jako v rychlostních disciplínách.

"Ale musela by ho trénovat a závodit v něm. Obřák jela za poslední dva roky dvakrát v Söldenu," uvedl kouč. Trénink obřího slalomu je podle něj i metoda, jak dobře jezdit rychlostní disciplíny. "Právě poslední výsledky v super-G naznačují, že bychom obřák měli trénovat víc. Ale je to těžké s časem, kvůli snowboardu ho tolik nemáme."

Pokud by Ledecká začala obří slalom jezdit, mohla by se představit i českým fanouškům. A to už třeba příští rok v březnu ve Špindlerově Mlýně.

"Já bych byl strašně rád. Za celou kariéru jsem nikdy nikoho doma netrénoval na Světovém poháru. Jestli to bude mít nějaký smysl, tak to pojedeme, ale jestli tam bude snowboardový závod, bude lepší, když pojede tam," prohlásil Bank.

Ve sjezdu a superobřím slalomu už Ledecká dávno svůj potenciál prokázala. Stále ale má prostor, kam stoupat. "Zlepšovat výsledky, které má, ale není vůbec lehké. Nemůže růst donekonečna, ale když jsem minulý týden stál na skále a viděl, jak to tam valí, tak říkám, že je nejlepší lyžař, kterého jsem viděl," řekl Bank na základě čerstvého zážitku z testování lyží.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články