Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Lyžaři včetně juniorských nadějí vyhlíží světový pohár

Praha - O víkendu startuje úvodním závodem Světový pohár ve sjezdovém lyžování. Po roční pauze odjede do rakouského Söldenu Kryštof Krýzl, spolu s ním Martin Vráblík a Kateřina Pauláthová. Do sezony brzy vstoupí i juniorští lyžaři, přičemž obzvláště ženské juniorky představují velkou naději na zopakování úspěchů Šárky Záhrobské.

Stejně jako většina světové špičky, také čeští reprezentanti mají obavy, jak dopadne první zkouška nového modelu lyží na obří slalom, které mají podle nových pravidel od letošní sezony menší radius. Zatímco ženy si změnu vesměs chválí, muži k nim vzhlížejí s obavami a nervozitou.

"Nikdo neví, co od toho očekávat," uvedl na dnešní tiskové konferenci Bank. "Rozhodně to ale nebude bezpečnější," komentoval důvod, kvůli němuž ke změně Mezinárodní lyžařská federace sáhla. Na lyžaře by díky delšímu poloměru oblouků měly působit menší odstředivé síly, závodníci však budou muset vyvinout větší sílu, budou tak dřív unavení.

Lyžaři vyráží do boje o kvalifikaci na OH v Soči

"S novým radiusem jsem se vyrovnala dobře. Měla jsem z toho strach, ale dneska jsem ráda a připadám si mnohem jistější," řekla talentovaná lyžařka Valentina Volopichová. "Akorát musíme být kvůli novému materiálu silnější," uvedla další juniorka Martina Dubovská.

Pro české lyžaře je hlavním cílem mistrovství světa ve Schladmingu, ale také začátek boje o nominaci na olympijské hry v Soči 2014. Krýzl i kvůli tomu hodlá v bojích o body do světového poháru více riskovat. "Měl jsem nějaké bolístky, ale nic vážného. Budu letos jezdit víc na riziko, aby se mi podařil jeden top výsledek v seriálu," prohlásil.

Je nám líto, video expirovalo.
České lyžařské naděje

Světový pohár si po víkendovém startu v Söldenu dá dva týdny pauzu. Naplno se "bílý cirkus" potom rozjede ve finském Levi slalomy speciál, kde by měla zahájit sezonu také Šárka Záhrobská, jež se zotavila po operaci nezhoubného nádoru v hlavě.

Z českých sjezdařských nadějí vstoupí do evropských i světových soutěží šestice závodnic. Martina Dubovská, Klára Křížová, Kateřina Pauláthová, Valentina Volopichová a Andrea Zemanová patří do skupiny lyžařek pod vedením Olgy Charvátové-Křížové, která by mohla docílit podobných úspěchů jako Šárka Záhrobská. "Každá z nich se snaží Šárku napodobit, opakovat její výsledky. Není to jednoduché. Pokud ale budou dobré podmínky, mohlo by se to podařit," tvrdí Charvátová-Křížová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články