Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Luitz vyhrál spor, vrací se mu vítězství v Beaver Creeku. Hirscher o jeden triumf přišel

Mezi prvním a druhým kolem použil kyslíkovou masku a přišel trest. Jenže německý lyžař Stefan Luitz uspěl u mezinárodní arbitráže CAS a získal zpět prosincové vítězství v obřím slalomu Světového poháru v Beaver Creeku, tehdy ho totiž mezinárodní federace FIS diskvalifikovala.

FIS už zveřejnila upravené pořadí disciplíny a průběžného hodnocení SP. Luitz získal zpět 100 bodů za vítězství, původně druhý Rakušan Marcel Hirscher se naopak vrátil na 80 bodů za závod. Jeho triumf v celkovém pořadí SP i obřího slalomu to už ale nijak neovlivní, v historických statistikách mu však jedna výhra ubyla a nyní jich má na kontě 67.

Luitz se užitím kyslíku provinil proti pravidlům FIS, Světová antidopingová agentura (WADA) ale využívání kyslíkové masky za doping nepovažuje. Luitz se proto proti diskvalifikaci odvolal a bránil se mimo jiné tím, že dávka kyslíku je antidopingovou agenturou výslovně povolená, a proto existuje rozpor mezi pravidly lyžařské federace a WADA.

Němec přišel vedle stovky bodů i o prémii 45 tisíc švýcarských franků (1,03 milionu korun), kterou by nyní měl také dostat zpět. Zastavení činnosti mu ale nehrozilo. FIS ho totiž nepovažovala za dopingového hříšníka, na jeho provinění nahlížela jen jako na porušení pravidel.

Pořadí SP a obřího slalomu po verdiktu CAS k diskvalifikaci Stefana Luitze z prosincového obřího slalomu SP v Beaver Creeku:

Průběžné pořadí obřího slalomu (po 8 z 9 závodů): 1. Hirscher (Rak.) 640, 2. Kristoffersen (Nor.) 492, 3. Pinturault 369, 4. Fanara (oba Fr.) 289, 5. Meillard (Švýc.) 287, 6. Kranjec (Slovin.) 284.

Průběžné pořadí SP (po 36 z 38 závodů): 1. Hirscher 1488, 2. Pinturault 1013, 3. Kristoffersen 978, 4. Paris (It.) 950, 5. Kriechmayr (Rak.) 739, 6. Feuz (Švýc.) 722, ...150. Zabystřan (ČR) 4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články