Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Ledecké Cortina sedí, ve sjezdu skončila třetí. Vyhrála domácí favoritka Goggiaová

Ester Ledecká se po roce dostala na stupně vítězů ve Světovém poháru lyžařek. Jedna z největších českých medailových nadějí pro hry v Pekingu potvrdila formu z tréninkových jízd a skončila třetí ve zkráceném sjezdu Světového poháru v Cortině d'Ampezzo. Za vítěznou Italkou Sofií Goggiaovou zaostala o 26 setin sekundy.

Závod se jel kvůli silnému větru z nižšího startu a královna sjezdu Goggiaová se přes řadu problémů na trati jako jediná dostala pod minutu a sedm vteřin. Druhá skončila Ramona Siebenhoferová z Rakouska, která předčila Ledeckou o pouhých šest setin.

Ledecká, která bude v Pekingu obhajovat senzační olympijské vítězství v superobřím slalomu a také zlato na snowboardu, je mezi nejlepšími třemi v SP na lyžích pošesté a počtvrté ve sjezdu. Naposledy byla druhá ve sjezdu na den přesně před rokem v Crans Montaně.

"To ani nevím, že to takhle vyšlo přesně, ale na stupních se mi samozřejmě líbí," řekla v nahrávce pro média.

Závod se kvůli větru jel ze sníženého startu a byl o půl minuty kratší než v trénincích. Ledecká startovala až sedmnáctá a zvládla trať výtečně.

Dobře se rozbruslila po startu, držela téměř ideální stopu a nenechala se rozhodit z postoje občas hrbolatým podkladem.

"Vlastně jsem si celou dobu říkala, jak jedu blbě a dělám spoustu chyb. Ale dole se mi konečně povedla zajet linie, kterou jsme plánovali s Franzem (Gamperem) a s Tomasem (Bankem), takže mám radost a doufám, že oni budou mít taky, aspoň z té poslední pasáže," řekla Ledecká.

Zatímco sjezd Ledecké působil dravě, ale klidně, Goggiaová dostála své pověsti a jela na hranici rizika. V horní pasáži ustála prudký poryv větru a ve sněhu jela poslepu.

Pak Italka, která před týdnem ve sjezdu v Zauchensee spadla a skončila v sítích, málem vyjela z trati, musela korigovat jízdu, aby se vešla do branky, jela i po jedné lyži, přesto pořád nejrychleji.

"Byla to divoká jízda a skvělý závod. Jsem šťastná. Dnešek je nejlepším dnem mé kariéry," radovala se Goggiaová po sedmnáctém vítězství, ale prvním na domácí půdě.

Ledecká zajela dosud nejlépe v SP na lyžích v Cortině, kde slavila na protější straně údolí pět triumfů na snowboardu, ve sjezdu osmé místo z roku 2019.

Loni na mistrovství světa skončila na ikonické olympijské sjezdovce Tofana v obou rychlostních závodech čtvrtá.

V neděli je v Cortině na pořadu superobří slalom a je možné, že půjde o poslední start Ledecké před olympiádou.

Světový pohár sice ještě pokračuje příští týden sjezdem a super-G v německém středisku Garmisch-Partenkirchen, ale česká lyžařka možná tyto závody vynechá.

Výsledky SP ve sjezdovém lyžování v Cortině d'Ampezzo:

Ženy - sjezd: 1. Goggiaová (It.) 1:06,98, 2. Siebenhoferová (Rak.) -0,20, 3. Ledecká -0,26, 4. C. Suterová (Švýc.) -0,33, 5. Puchnerová (Rak.) -0,37, 6. Gisinová (Švýc.) -0,44, 7. Reisingerová (Rak.) -0,57, 8. Mowinckelová (Nor.) -0,59, 9. Gutová-Behramiová (Švýc.) -0,68, 10. Weidleová (Něm.) -0,81.

Průběžné pořadí sjezdu (po 5 z 9 závodů): 1. Goggiaová 400 b., 2. Siebenhoferová 264, 3. Johnsonová (USA) 240, 4. C. Suterová 231, 5. Puchnerová 211, 6. Nadia Delagová (Švýc.) 173, ...9. Ledecká 123.

Průběžné pořadí SP (po 23 z 37 závodů): 1. Shiffrinová (USA) 966, 2. Vlhová (SR) 929, 3. Goggiaová 769, 4. Hectorová (Švéd.) 582, 5. Brignoneová (It.) 559, 6. Siebenhoferová 517, ...31. Ledecká 172, 48. Dubovská 108.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články