Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Ledecké by šla pětina všech peněz pro reprezentaci. Medializaci nechápeme, řekl Čeřovský

Na Svazu lyžařů ČR je v posledních hodinách živo. Po kritice, kterou kvůli údajnému vydírání ohledně reprezentační smlouvy vypálila agentura Sport Invest zastupující Ester Ledeckou, se vedení začalo bránit. Generální sekretář Jakub Čeřovský uvedl, že dvojnásobné olympijské zlaté medailistce v současnosti nabízí svaz více než nadstandardní podmínky, kdy jí má na účet přijít pětina všech prostředků pro 150 reprezentantů.

Sport
zdroj: ČT4

Pondělní zpráva Sport Investu vyvolala velkou vlnu emocí. Šéf agentury David Trávníček v ní prohlásil, že český svaz vyhrožuje Ester Ledecké pozastavením financování přípravy a zákazem závodění, pokud mladá hvězda nepodepíše reprezentační smlouvu. Ta navíc dle jeho slov byla pro sněžnou obojživelnici, která září jak na lyžích, tak na snowboardu, velice nevýhodná. (VÍCE ZDE)

S těmito slovy však nesouhlasí zástupci svazu. Ti v úterý během mimořádného zasedání celou situaci řešili a rozhodli se, že Ledecké přidají ještě 800 tisíc korun navíc, které v předchozím návrhu nebyly fixní. V rámci nové smlouvy by tak české hvězdě chodilo na účet od svazu 3,773 milionu korun. Dalších 1 850 000 korun obdrží od Armádního sportovního centra Dukla a Českého olympijského výboru. (VÍCE ZDE)

"Je to nestandardně vysoká částka. My od státu dostáváme cca 20 milionů na program číslo 1, což je reprezentace, z toho 3,7 milionu, tedy 19 procent částky, by šlo Ester Ledecké. Je tu dalších 150 reprezentantů a myslím, že ta čísla jsou více než vypovídající," popsal generální sekretář svazu Jakub Čeřovský, podle něhož už částka výš jít nemůže.

"Pokud bychom byli schopni zaplatit peníze navíc, tak bychom to rádi udělali, ale máme limity a nemůžeme dát veškeré prostředky do jednoho závodníka. Nabízíme maximum, co jsme v rámci našich financí schopni," konstatoval.

Svaz chce Ledecké vyjít vstříc i v rámci marketingu, který je dle Čeřovského hlavním problémem celé kauzy. Lyžaři hodlají dvojnásobné olympijské vítězce, resp. agentuře Sport Invest, nabídnout 300 centimetrů čtvetečních reklamních ploch na kombinéze, které může prodávat dle libosti.

"Odhadujeme, že současná hodnota je okolo 20 milionů, které přeneseně dáváme někomu, kdo je prodá. Jsme přesvědčeni o tom, že když je bude prodávat Sport Invest na přímo, tak z toho bude mít Ester větší profit, než kdybychom to prodávali my jako svaz a pak jí z toho dali část," popsal Čeřovský.

Velikým tématem byl i možný zákaz startu na závodech v Chile, kde v současnosti Ledecká trénuje v rámci soustředění. Agentura prohlásila, že Ledecká kvůli sporům možná nebude moci nastoupit. Svaz ale o něčem takovém podle svých slov vůbec neuvažoval a českou reprezentantku přihlásí.

"Určitě přihlásíme. Toto není předmět sporu. Vždy jsme se k Ester chovali, jako by měla reprezentační smlouvu podepsanou. Ale nejde to dělat do nekonečna. Není problém v rámci FIS závodů v Chile, které jsou mimo jiné jsou placeny jako celá příprava ze sponzorských peněž svazu lyžařů, ne ze státních prostředků. Obáváme se však, co bude dále, až bude potřeba platit přípravu z prostředků státní reprezentace. Bez statutu reprezentanta to nemůžeme dělat," řekl generální sekretář.

Kroky Sport Investu nechápeme

Podobné rozpory a snaha najít řešení nejsou u vrcholových sportovců ničím novým a i s Ledeckou, resp. její agenturou, se svaz několikrát dohadoval. Vždy se ale povedlo najít společnou řeč. Nynější medializace celé kauzy je však podle Čeřovského velice neobvyklá.

"Nechápeme, k čemu došlo a proč se to medializuje. To je také důvod, proč jsme to i my medializovali, aby na stole bylo jasně dáno, o čem se bavíme a jaké jsou podmínky," popsal Čeřovský, podle něhož kroky agentury hraničí s vydíráním a manipulací veřejnosti.

Ester Ledecká s velkým křišťálovým glóbem a dvěma zlatými olympijskými medailemi
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

"Mezi partnery,kteří dlouhodobě spolupracují, by k takovým věcem nemělo docházet. Ať si každý obrázek udělá sám. My se snažíme v rámci možností poskytnout Ester maximum možného," řekl.

Svazu se nelíbila ani argumentace, že rodina do výchovy Ledecké dala od startu kariéry 12 milionů, zatímco svaz s ČOV a Duklou pouze 9,5 milionu. Dle vedení je částka investovaná státem mnohem vyšší, a to 11,5 milionu. A navíc obě cifry nelze porovnávat.

"Myslím, že pan Ledecký řekl, že ta částka je od narození po současnost. My jsme prezentovali jinou, která je 11,5 milionu. Ta je za roky 201517 a za dobu platnosti reprezentační smlouvy, tedy do konce srpna 2018," popsal Čeřovský, který zároveň dodal, že alpské lyžování bez další podpory holt v současnosti dělat nejde.

"Sjezdové lyžování je extrémně drahý sport. Kdokoliv se touto cestou vydal, musí počítat, že prostředky od státu a svazu nebudou stačit, aby byl konkurenceschopný ani v rámci mnohem nižší úrovně, než jaké dosahuje Ester Ledecká."

Kauza každopádně zatím nekončí. Sport Invest po reakci svazu svolal brífink, na kterém se chystá odpovědět na nabídku nové smlouvy a poskytnout další informace. Jak bude tedy vypadat budoucnost Ledecké, je v současnosti stále nejasné.

Zdroj
ČT24, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články