Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Ledecká suverénně ovládla anketu o nejlepšího armádního sportovce roku

Lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká byla podruhé v kariéře vyhlášena nejlepší armádní sportovkyní roku. Trojnásobná olympijská vítězka, která na Hrách v Pekingu vyhrála na snowboardu paralelní obří slalom, získala 844 bodů. Druhý skončil ze ztrátou 242 bodů oštěpař Jakub Vadlejch. Třetí místo zapsal rychlostní kanoista Martin Fuksa.

Sedmadvacetiletá Ledecká vystřídala na trůnu střelce Davida Kosteleckého a triumfovala v anketě podruhé. Uspěla také před čtyřmi lety po olympijských hrách v Pchjongčchangu, kde vedle paralelního obřího slalomu na snowboardu ovládla překvapivě lyžařské super-G.

"V první řadě je mi ctí, že mohu reprezentovat Armádu ČR. Mám to v rodině s dědou, který tu tradici začal," řekla Ledecká na pódiu během dnešního vyhlášení v Praze. Vnučka hokejisty Jana Klapáče si během vyhlášení vysloužila potlesk vestoje. "Chtěla bych poděkovat za standing ovation. První si stoupla maminka, takže jí děkuju, že to rozpoutala. Věřím ale, že byste si stoupli stejně," žertovala Ledecká.

Rodačka z Prahy sahala na lyžích po olympijských medailích i v tomto roce. V Pekingu skončila v kombinaci čtvrtá, v superobřím slalomu dojela pátá. Na stupně vítězů se mezi lyžařkami dostala v závodech Světového poháru. V únorových sjezdech v Crans Montaně byla první a druhá, v lednu obsadila třetí příčku ve sjezdu v Cortině d'Ampezzo. Třetí místo jí patřilo i v celkovém hodnocení sjezdu ve Světovém poháru.

V tuto chvíli se Ledecká připravuje na návrat po srpnovém zranění, kdy si během tréninku zlomila klíční kost. Termín návratu na svahy zatím nestanovila, věří ale, že to bude co nejdříve. "Doufám, že ano. Nemohu předbíhat, ale budeme pro to dělat s týmem maximum. Radši bych, aby se psalo o hezkých věcech a ne o úrazech," doplnila Ledecká.

Do desítky se dostali také kanoista Josef Dostál, vodní slalomáři Vojtěch Heger, Tereza Fišerová a Tereza Kneblová, parašutista Oldřich Šorf a sportovní střelec Petr Nymburský. Elitní společnost uzavřela s kariérou loučící se oštěpařka Barbora Špotáková, která si během slavnostního ceremoniálu vysloužila také potlesk vestoje.

Nejlepším trenérem byl vyhlášen kouč Ledecké Tomáš Bank, juniorem roku vodní slalomář Štěpán Venc. Nejlepším malým kolektivem se stali parašutisté Dukly Prostějov Petr Chládek, Miroslav Kříž, Oldřich Šorf, Hynek Tábor, Jiří Gečnuk.

Ovace si vysloužili také další sportovci, kteří letos ukončili kariéru. K nim patřili vedle Špotákové také atleti Jakub Holuša, Jan Kudlička, Petr Frydrych, dvojnásobná mistryně světa Zuzana Hejnová nebo olympijský šampion na horských kolech Jaroslav Kulhavý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články