Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Ledecká odložila snowboard a zkusí si těžký sjezd v Ga-Pa

Praha - Ester Ledecká chce opět ukázat, že není jen skvělou snowboardistkou. Světovou šampionku z paralelního slalomu čeká ostrý křest na sjezdových lyžích. Tím bude premiéra v Garmisch-Partenkirchenu a už se tu uvedla dobře, dojela dvacátá v prvním tréninku sjezdu.

Ester Ledecká
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Sjezd v Garmisch-Partenkirchenu patří mezi nejtěžší ženské závody zimy. "Není těžšího sjezdu, který bych mohla jet. Snad jen v Kitzbühelu jako předjezdec," vtipkovala Ledecká po výhře v závodu SP na snowboardu v paralelním obřím slalomu před čtrnácti dny v Rogle.

V Ga-Pa by měla absolvovat sobotní sjezd i nedělní superobří slalom. První závody v elitní sjezdařské konkurenci jsou pro Ledeckou především testovací. "O nic jiného nejde. Času na lyže není tolik, aby s nimi mohla závodit rovnou. Takže jde jen o zkušenost," řekl Petr Kouřil, sjezdařský trenér Ledecké. "Půjdu krůček po krůčku, žádné velké skoky nečekám," ví Ledecká, že nesmí mít přehnaná očekávání.

Start ve sjezdařském Světovém poháru už plánuje dva roky. "Ale nikdy to nevyšlo," řekla dcera zpěváka Janka Ledeckého. "Teď už to vyjde a těším se na atmosféru a že to bude něco jiného než snowboardingový svěťák."

I na lyžích má velký potenciál

Letos už dokázala ve sjezdu s vysokým startovním číslem bodovat v Evropském poháru. "Má i na lyžích velký potenciál, jenom bude záležet na tom, jestli bude zdravá a jakým způsobem se podaří vše kombinovat," řekl trenér Kouřil, který sjezdařský trénink Ledecké převzal po loňské zimě od Svatopluka Kováře. "Musím říct, že jsem dostal úžasný materiál a teď se ji snažíme posouvat a zrychlit dál," věří Kouřil.

Kvůli olympiádě ale neplánuje, že by Ledeckou víc tlačil ze snowboardu na lyže. "Musím akceptovat to, že dělá dvě disciplíny. Jediné, o co se budu snažit, je, abychom to co nejefektivněji skloubili," doplnil Kouřil. Spíš se snaží do jízdy zapojit i prvky, které se naučil od Ondřeje Banka. "S Ondrou jsme kamarádi a strašně moc mi pomohl ve všem, co dělám, takže asi logicky je tam nejvíc podepsaný," vysvětlil.

Cesta na olympijské hry je dlouhá

Dvacetiletá Ledecká touží startovat na sjezdovkách na mistrovství světa a za dva roky na olympiádě chce jet na snowboardu i na lyžích. "Určitě. To je největší sen," přikývla bez přemýšlení. "Teď jsem v procesu, abych plnila nominační kritéria. Příští rok o to zase budu bojovat a snad to dopadne dobře," doplnila Ledecká.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články