Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Ledecká narazila ve sjezdu v Crans Montaně do ochranné sítě, je ale v pořádku

Útočila na další velký úspěch a sbírala jeden zelený mezičas za druhým. Sjezd v Crans Montaně však pro Ester Ledeckou tentokrát místo stupňů vítězů skončil pádem, když nevytočila jeden z oblouků a narazila ve více než stokilometrové rychlosti do ochranné sítě. Česká hvězda, jež v pátek ve stejné disciplíně dojela ve švýcarském středisku druhá, byla otřesená, ale zároveň ukázala palec nahoru značící, že je bez vážnější újmy na zdraví. Rozsekla si ret, ale sjezdovku opustila na lyžích po svých.

Ester Ledecká po pádu ve sjezdu v Crans Montaně
zdroj: ČTK/AP/ autor: Marco Tacca

Čtvrtý sjezd za sebou vyhrála olympijská šampionka Sofia Goggiaová. Porazila o 27 setin domácí Laru Gutovou-Behramiovou, třetí skončila s odstupem šesti desetin na vítěznou krajanku další Italka Elena Curtoniová. Goggiaová prodloužením vítězné série napodobila Američanku Lindsey Vonnovou, která v roce 2018 rovněž ovládla čtyři sjezdy za sebou.

Na stupně vítězů znovu útočila i Ledecká, ale tentokrát se do cíle nedostala. Česká lyžařka a snowboardistka, která patří v rychlostních disciplínách k nejlepším, přitom obvykle nepadá. Naposledy se jí to v závodě Světového poháru stalo před dvěma lety, kdy nedokončila superobří slalom v Garmisch-Partenkirchenu.

Na rozdíl od pátečního závodu na zkrácené trati se v sobotu jel kompletní sjezd a Ledecká drobně zaváhala nahoře, kde chybovala ve druhém tréninku. Se startovním číslem sedm ale zajížděla suverénně nejrychlejší mezičasy, jenže bezprostředně po tom čtvrtém se v oblouku dostala příliš doprava a po kontaktu s ochrannou sítí pro ni závod skončil nepříjemným karambolem.

Ledecká zřejmě doplatila na to, že do kritické pasáže najela rychleji než v předchozích jízdách. "Pravděpodobně měla v té bráně, kde spadla, o hodně vyšší rychlost než v minulé dny. Ta stopa, kterou měla prohlídnutou, už nestačila. Měla tu bránu málo najetou, jela tam moc napřímo," řekl České televizi trenér Tomáš Bank.

Jeho svěřenkyně by z těžkého pádu měla vyváznout bez vážnější újmy. "Je trošku rozbitá a má rozseknutý ret, jinak by to nemělo být nic vážného. Nemluvil jsem s ní, zatím jenom přes vysílačku," uvedl.

Ledeckou odvezla sanitka do nemocnice v Sionu na šití rozseknutého rtu a další vyšetření. Pětadvacetiletá Češka byla přesto v dobré náladě. "Zavolám Ondrovi (Bankovi) a Bode Millerovi, nacvičím jízdu po sítích. Počechrala jsem sítě, ale nepodařilo se mi je překousnout...," žertovala. Narážela tím na bývalé lyžaře, kteří jezdili na hraně rizika a zvládali i kritické situace.

O jejím startu v nedělním superobřím slalomu se podle agentury Sport Invest, která Ledeckou zastupuje, rozhodne během dopoledne. Závod startuje ve 12 hodin. Ve startovní listině Ledecká figuruje s číslem 15. V prosinci vyhrála super-G ve Val d'Isere a připsala si druhé vítězství v SP.

"Já jsem, respektive budu, ok. Na špatný zprávy máme jiný borce," vzkázala Ledecká po sérii vyšetření. Svůj pád rozebírat nechtěla. "Nechci se bavit o sportovních úrazech. Jak by řekl můj děda: To ke sportu patří," konstatovala.

Závod SP ve sjezdovém lyžování v Crans Montaně (Švýcarsko):

Ženy - sjezd: 1. Goggiaová (It.) 1:27,75, 2. Gutová-Behramiová (Švýc.) -0,27, 3. Curtoniová -0,60, 4. Pirovanová (obě It.) -0,82, 5. Johnsonová (USA) -0,89, 6. J. Suterová (Švýc.) -0,91, 7. Vlhová (SR) -1,05, 8. C. Suterová (Švýc.) -1,10, 9. Brignoneová (It.) -1,26, 10. Gisinová (Švýc.) -1,32, ...Ledecká (ČR) nedokončila.

Průběžné pořadí sjezdu (po 5 z 8 závodů): 1. Goggiaová 480 b., 2. Johnsonová 285, 3. C. Suterová 270, 4. Ledecká 206, 5. Gutová-Behramiová 183, 6. Tipplerová (Rak.) 165.

Průběžné pořadí SP (po 18 z 33 závodů): 1. Vlhová 861, 2. Gisinová 741, 3. Goggiaová 654, 4. Bassinová (It.) 623, 5. Gutová-Behramiová 567, 6. Shiffrinová (USA) 565, ...10. Ledecká 357, 43. Dubovská (ČR) 85.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články