Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Krýzl: To nejlepší mám stále před sebou. Na olympiádě chci do první třicítky

Kryštof Krýzl věří, že má pořád ještě před sebou vrchol kariéry. Chtěl by se prosadit do elitní třicítky na únorových zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu, které budou jeho čtvrtým startem pod pěti kruhy. Potřebuje si k tomu ale vylepšit startovní pozici ve slalomu i v obřím slalomu.

Sport
zdroj: ČT4

Jeho výkony v minulé sezoně poznamenala absence letní přípravy, protože kvůli těžkému výronu v kotníku nebyl na soustředění v Chile. Třikrát byl ve Světovém poháru mezi nejlepší patnáctkou, ale chyběla mu vyrovnanost výsledků.

Nevydařil se mu ani světový šampionát ve Svatém Mořici. Po sezoně podstoupil operaci menisku, ale od června trénuje naplno. Jednatřicetiletý lyžař věří, že jeho čas právě přichází.

"Myslím si, že těch pár příštích let by pro mě mělo být těch nejlepších. Myslím si, že se pomalu dostávám do toho svého vrcholu, kdy bych mohl zužitkovat zkušenosti i nějaký ten fyzický a technický potenciál. Já jsem nikdy neměl úplně problém s technikou, ale spíš mě svazovaly jiné věci. A doufám, že teď se to konečně všechno sejde," řekl.

Nevyrovnané výsledky ho srazily v pořadí pro nasazování do závodů. Aby si vyjel potřebné FIS body v technických disciplínách, zamířil místo do Chile tentokrát na Nový Zéland. Bezprostředně před soustředěním řešil komplikace, protože s ním kvůli zdravotním problémům nemohl odjet trenér Daniel Fahner.

Krýzl tak k protinožcům odletěl jen se servismanem Svatoplukem Kovářem. "Naštěstí ten můj trenér má docela dobré kontakty, takže mně domluvil tu trenérskou práci od někoho jiného," řekl Krýzl.

Na místě mu pomáhal rakouský trenér. Krýzl si novou destinaci pochvaloval. Strávil tam měsíc a získával jistotu i mezi slalomovými brankami. "Ve slalomu je to opravdu o těch objemech a člověk musí najezdit hodně bran. Hlavně v tom slalomu se cítím suprově, takže já se hodně těším třeba do Levi," díval se směrem k listopadovému úvodnímu slalomu SP ve Finsku.

Při závodech na Novém Zélandu se několikrát umístil na stupních vítězů, po zrušení závodů v rychlostních disciplínách se dokonce stal vítězem Australsko-novozélandského poháru. K dobrému startovnímu číslu by ale potřeboval zajet ještě jeden kvalitní výsledek. Pokud se mu to nepodaří ve Světovém poháru, zkusí to v Severní Americe při tamním seriálu.

Na olympiádě by rád byl v elitní třicítce. "Věřím tomu, že se mi to podaří. Já hlavně doufám, že budu bez nějakých omezení hlavně zdravotních, abych mohl jezdit, na co mám. A vím, že to stačí," řekl.

Osmý muž ze slalomu na MS 2009 by pod pěti kruhy chtěl uspět. "Já prostě na té olympiádě chci závodit fakt o ty nejvyšší příčky," prohlásil. Mohly by mu pomoci zkušenosti ze startů v Turíně, Vancouveru a Soči.

Závody na Novém Zélandu byly dobře obsazené také kvůli tomu, že lyžaři chtěli v závodech otestovat nové vybavení pro obří slalom. Předepsané parametry lyží pro tuto disciplínu se totiž změnily, rádius se snížil z 35 na 30 metrů. Lyže jsou mnohem lépe ovladatelné.

"Je daleko jednodušší jet čistý oblouk, ta lyže je stabilnější, je širší. To lyžování najednou vypadá zas líp. Je to takové techničtější," popsal Krýzl. Nový typ lyží ale podle něj tolik neodpouští chyby.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články