Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Kolem se zelená tráva, Ledecká přesto trénuje. Kvůli sněhu vstáváme 4:30, prozradil Bank

Mohlo by se zdát, že v současné době, kdy venku začíná být na tričko a sezona už je nějaký ten pátek minulostí, si lyžaři užívají zaslouženého volna a o sněhu nechtějí ani slyšet. Opak je ale pravdou. Ester Ledecká už v Jeseníkách na zbytcích bílé pokrývky piluje techniku na další ročník, v němž by chtěla získávat úspěchy i v technických disciplínách. Odložení snowboardu se ale konat určitě nebude. Tento i další rozhovory najdete také v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Přidejte si nás. V ponděli bude ve studiu mluvit o neolympijských sportech Filip Šuman.

Ester Ledecká
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/Eibner-Pressefoto/EXPA/G

Na svazích Červenohorského sedla už je vidět více zelené barvy, než té bílé, což znamená, že i v Jesenících si bere slovo jaro. Přesto se zde stále dají najít místa, kde se i v současných teplotách drží trocha sněhu a je možné lyžovat.

A právě těchto podmínek společně s nařízením vlády o povolení venkovních aktivit, mezi které lyžování patří, se rozhodla využít česká hvězda Ester Ledecká, která s trenérem Tomášem Bankem a servismanem Milošem Machytkou odjela na sever Moravy, aby už nyní začala pracovat na zlepšení techniky a formě pro další sezonu.

"Je to trochu výzva, jelikož teploty jsou vysoké. Vstáváme proto každý den 4:30, abychom ještě využili po jasné noci tvrdého sněhu. A také, abychom v této situaci nepotkávali moc lidí. Snažíme se dodržovat všechny zásady proti koronaviru," popsal pro Studio ČT sport kouč pětadvacetileté závodnice Tomáš Bank.

Je nám líto, video expirovalo.
Bank: Podařilo se nám něco odtrénovat

Trénink trvá většinou od šesti do půl deváté. Na kopec Ledeckou táhne na pětimetrovém laně skútr a jízdy se natáčejí z dálky na kameru. Trať ale není vůbec lehké připravit a v současných podmínkách trvá chystání všeho potřebného mnohem déle.

Zpočátku jezdila na úseku dlouhém přibližně 700 metrů. "Kam se vešlo třicet obřákových branek," přiblížil Bank. S táním sněhu se délka sjezdovky zkrátila asi na 400 metrů. 

Trénování v dubnu ale neznamená, že by Ledecká po povedené sezoně, v níž jako první Češka ovládla závod sjezdu Světového poháru a ještě k tomu přidala dvě třetí místa (ve sjezdu a v kombinaci), vůbec neodpočívala. Před odjezdem do Jeseníků měla třítýdenní pauzu, ke které přispěl i koronavirus.

"Ester byla v Rakousku v době, kdy turisté, co se vraceli, museli do karantény. Takže musela být dva týdny doma. Týden pak trvalo, než jsme domluvili trénink. Možnost a místo. To se povedlo a jsme za to rádi," vysvětlil Bank.

Trenér české reprezentantky odmítá, že by na trénink bylo brzo a sezona je ještě daleko. Naopak současnou přípravu považuje za velice důležitou, jelikož kvůli zavřeným hranicím a situaci ohledně koronaviru není jasné, kdy se Ledecká znovu dostane na sníh.

"Nevíme, kdy se dostaneme do Rakouska nebo někam do zahraničí. Sníh nám tady zatím vesele roztává, takže jsem se snažil  prosadit trénink co nejdříve. Jsem rád, že už jsme pár dnů absolvovali. Byl to velice kvalitní trénink, i když kolem je tráva a je to takové zvláštní," popsal podmínky.

Při tréninku se Ledecká nemůže zaměřovat na své oblíbené disciplíny, již zmiňovaný sjezd, ve kterém byla letos ve Světovém poháru celkově druhá, a super-G, v němž získala na olympiádě 2018 šokující zlato. V Jesenicích tak pracuje na slabších technických disciplínách.

"Tato sezona nám otevřela trochu dveře k technickým disciplínám. Výhodné startovní pořadí pro obří slalom i slalom nám zůstane i příští ročník a my bychom chtěli i tyto disciplíny. Koronavirová situace k tomu navíc napomáhá, jelikož sjezd ani super-G v Čechách trénovat nejdou. Takže trénujeme obří i normální slalom, což by se mohlo projevit ve SP," řekl Bank.

Že by díky tomu přišel už čas a Ledecká přestala být obojživelnicí střídající lyže a snowboard, ale zatím nehrozí. V nedávno skončené sezoně sice rodačka z Prahy absolvovala na prkně jen dva závody, jenže v příštím ročníku je mistrovství světa a to je lákavou záležitostí.

"Mistrovství je jak na prkně, tak na lyžích. Ještě je to naplánováno tak, že se to dá stihnout, takže čekám, že Ester to bude chtít stihnout," dodal Bank.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články