Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Ještě Cortina a pak konec kariéry. Dvojnásobný olympijský šampion Ligety skončí s lyžováním

Dvojnásobný olympijský vítěz Ted Ligety se rozhodl ukončit lyžařskou kariéru. Posledním závodem šestatřicetiletého Američana bude příští týden obří slalom na mistrovství světa, které dnes odstartuje v Cortině d'Ampezzo. "Sedmnáct let jsem závodil ve Světovém poháru a byla to jízda," uvedl Ligety. Přímé přenosy z MS sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Ted Ligety
zdroj: ČTK/AP

"Vždycky jsem říkal, že dokud neskončím, nebudu se ohlížet na to, co jsem všechno dokázal. A teď můžu říct, že jsem opravdu pyšný, co se mi povedlo," přidal pětinásobný mistr světa.

Ligety první olympijské zlato získal v kombinaci v Turíně 2006, o osm let později v Soči triumfoval v obřím slalomu. Na kontě má také 25 vítězných závodů ve Světovém poháru, ve kterém také pětkrát získal malý křišťálový glóbus za triumf v hodnocení obřího slalomu. Celkem v seriálu odstartoval do 336 závodů, v 52 z nich byl na stupních vítězů.

"Nejvíc jsem pyšný asi na mistrovství světa ve Schladmingu, kde jsem vyhrál tři zlaté medaile," připomněl Ligety šampionát z roku 2013, kde ovládl obří slalom, superobří slalom a kombinaci. Na světových šampionátech získal také dvě bronzové medaile.

Po ukončení kariéry se chce Ligety věnovat práci v jeho společnosti s lyžařským vybavením a především manželce Mie, tříletému synovi Jaxovi a šestiměsíčním dvojčatům Willovi a Alecovi. "Už prostě nemůžu strávit šest týdnů na cestách. Jednou přijde čas, kdy pro vás rodina bude víc než lyžování, a pro mě ten čas přišel teď," prohlásil Ligety.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články