Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Jednou bych jim chtěla všem ujet, říká Ledecká. Pomůže jí Ondřej Bank?

Garmisch-Partenkirchen (Německo) - Ester Ledecká o tomto víkendu v Garmisch-Partenkirchenu úspěšně oslavila roční výročí od vstupu do lyžařského Světového poháru a dokázala si, že je na dobré cestě dohnat světovou špičku v alpských disciplínách. Navíc uvažuje, že by do svého týmu mohla přizvat nového člena - někdejšího lyžaře Ondřeje Banka.

Ledecká zajela v německém středisku životní třinácté místo ve sjezdu a devatenáctou pozicí vyrovnala své maximum v super-G. Přitom se před závody potýkala se střevní virózou. Dosud absolvovala na lyžích dvanáct startů, v devíti případech se dokázala dostat do bodované třicítky. To je bilance, kterou ani ona sama nečekala. "Nepočítám to. Ale je to hezké, když se to takto řekne," usmívala se v Ga-Pa po závodech.

Náročný superobří slalom nedokončilo 23 z 58 lyžařek. "Byla tam zákeřná místa, která se musela hodně nadjet. Když tam holky chtěly jet napřímo a jet rychlejší stopu, tak to nešlo moc vybrat," všimla si. "Důležité bylo vzít kritické brány víc seshora a nadjet si to," řekla Ledecká, jež dává přednost jízdě na jistotu.

Ester Ledecká
zdroj: ČTK/AP/ autor: Jonathan Hayward

"Nejsem typ, který by riskoval. Snažím se spíš ze sebe vydat všechno, co jsem se naučila v tréninku. Vím, že mám nějakou výkonnost, a podle toho se snažím jet. Tenhle svůj standard se snažím pořád posouvat. Jen ne v závodu, ale na tréninku," vysvětlila svůj přístup. "Ale jak to tady už znám, jela jsem sebejistěji," uvedla.

Výhodou byla skutečnost, že sjezdovku Kandahar zná už z loňska. "A spoustu zkušeností jsem získala i od Ondry (Banka), který sem přijel a řekl mi užitečné věci," jmenovala bývalého reprezentanta, který s ní začíná spolupracovat. Ledecké vyhovuje jeho povaha, věčně rozesmátý obličej, ale hlavně těží z jeho rad při rozboru videa a výběru nejrychlejší stopy na trati. Nyní záleží na pátém muži obřího slalomu z olympijských her v Soči, jestli nabízenou práci přijme.

"Nechci jí radit, abych ji nerozhodil. Spíš jsem tady jako pozorovatel, abych viděl, jak funguje, co má ráda, co nemá ráda, abych mohl být eventuálně nápomocen," prohlásil Bank. Užší spolupráce by mohla přijít už na sjezdovém MS, které startuje za dva týdny ve Svatém Mořici. "Mohl bych tam její tým nějak doplnit," řekl Bank, jehož dlouholetý kouč bratr Tomáš patří do týmu Ledecké.

Mezi lyžařkami se Ledecká stále cítí jako na návštěvě. "Jsou to tady hrozné frajerky kolem mě. Je mi ctí, že tu mezi nimi můžu stát, jezdit s nimi kopce. Ale pořád jsou na trochu jiném levelu než já a doufám, že toho jednou dosáhnu a budu s nimi soupeřit o setiny," přála si. "Přibližuji se, ale chtěla bych ještě daleko víc a pak jim ujet," dodala.

Nyní ji čeká Světový pohár ve snowboardingu v Rogle. "Přeskakuju na snowboard, ale uvažujeme, že bych pak před lyžařským mistrovstvím světa jela ještě nějaké lyžařské závody ve slalomu a obřáku a vylepšila startovní pozici, abych nemusela jet na mistrovství světa kvalifikační závod. Ale uvidím, jak budu unavená," doplnila.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články