Finále SP se v Cortině neuskuteční, Ledecká uzavře hodnocení sjezdu na druhém místě

Kvůli epidemii koronaviru bylo zrušeno finále Světového poháru ve sjezdovém lyžování, jež měla od 18. do 22. března hostit Cortina d'Ampezzo. Česká reprezentantka Ester Ledecká proto obsadí v pořadí sjezdu druhou příčku, která jí patří po osmi dosavadních závodech.

Ester Ledecká
zdroj: ČTK/AP/Gabriele Facciotti

V Cortině měla dvojnásobná olympijská šampionka hájit dvoubodový náskok před třetí Italkou Federicou Brignoneovou a ohrozit ji mohly i další soupeřky. Místo toho má jistou druhou pozici o 155 bodů za Švýcarkou Corinne Suterovou.

"Samozřejmě mě to moc mrzí, strašně jsem se tam těšila. Na druhou stranu taková je teď situace, musíme pravidla respektovat," řekla Ledecká.

I díky prosincovému triumfu v Lake Louise a třetímu místu v únorovém sjezdu v Garmisch-Partenkirchenu napodobila pražská rodačka historický úspěch Šárky Strachové, která skončila v roce 2009 druhá v hodnocení slalomu. "Mám z toho strašnou radost, je to velký úspěch pro mě i pro celý tým," dodala.

Finále SP mělo být pro Cortinu d'Ampezzo generálkou na mistrovství světa v příštím roce. Na krizovém jednání mezinárodní federace FIS se však všichni kromě Italů vyslovili pro zrušení závodů. "Přijal jsem rozhodnutí s velkou lítostí, ale všichni byli pro zrušení finále," citovala agentura Reuters předsedu Italské federace zimních sportů Flavia Rodu. 

Světový pohár žen uzavřou v příštím týdnu závody ve slalomu a obřím slalomu ve švédském Aare. Muži pojedou o víkendu sjezd a super-G v Kvitfjellu, pak je čekají ještě technické disciplíny v Kranjské Goře.

Zrušení finále dalo jistotu malého křišťálového glóbusu za sjezd Beatu Feuzovi ze Švýcarska. Jeho krajanka Suterová opanovala po sjezdu také hodnocení v super-G. Jako první žena od Američanky Lindsey Vonnové v roce 2015 má double z rychlostních disciplín.

Zdroj
ČTK, Sport Invest

Hlavní zprávy

Nejčtenější články