Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Bank je konečně zdravý, v přípravě využil i nového servismana

Praha - Sezona se blíží a lyžař Ondřej Bank je připraven a zdráv. Muž, který se stal na olympijských hrách v Soči nejlepším českým sjezdařem v historii díky třem umístěním v elitní desítce včetně pátého místa v obřím slalomu, chce stejné pozice pravidelně okupovat i ve světovém poháru. A vrcholem sezony je mistrovství světa na tratích v Beaver Creeku, kde se mu daří, kde to má rád a kde byl zatím jedinkrát ve svém životě na stupních vítězů: v listopadu 2007 skončil třetí v superkombinaci.

Ondřej Bank
zdroj: SLČR

Už dvě sezony nemá Bank žádné vážnější zdravotní komplikace, nepočítaje v to pád v superobřím slalomu v norském Kvitfjellu, z něhož si odnesl dvě tržné rány na levé noze a 14 stehů. "To byla v podstatě prkotina," řekl s úsměvem Bank, který během kariéry zažil nespočet zdravotních patálií, zlomenin, potrhaných vazů i nemoc, která ho vážně ohrožovala na životě. "Cítím, že se to pozitivně projevuje na mojí kondici a síle," pochvaloval si Bank. "Cítím, že jsem zdatnější, když tam nejsou ty půlroční pauzy," uvedl třiatřicetiletý lyžař.

Loni si od otce půjčil 300 tisíc korun na sezonu, neboť dva roky předtím kvůli chatrnému zdraví nezávodil, což se negativně projevilo na rozpočtu. Úspěch na olympiádě ale situaci otočil. Bank má sezonu zajištěnou, má nové sponzory a novou smlouvu od firmy Nordica, výrobce lyží. Dokonce si mohl dovolit osobního servismana, k Robinu Kasperovi přibyl Slovinec Slavo Mulej, který spolupracoval i s univerzálním Chorvatem Ivicou Kosteličem. "Což je velké plus," podotkl Bank.

Služby nového servismana využil i na soustředění v Chile, odkud se před týdnem vrátil. Vedle tréninku sjezdu se také soustředili na výběr lyží pro všechny disciplíny. "Udělali jsme všechno, co jsme chtěli," upozornil lyžař. "Úspěch na OH se projevil, zájem je velký, v tom je olympiáda extrémně účinná," pochvaloval si. "Takže cítím, že mám větší motivaci i díky tomu, že mám stejné zázemí jako všichni nejlepší. Celý tým maká, všechny to baví," uvedl Bank.

Přesto všem pořádně zatrnulo, když se z Chile vraceli. Vaky s 60 páry lyží se i kvůli stávce Air France ztratily a týden se toulaly po Evropě. "Přišla mi jen taška se špinavýma trenkama, což si klidně mohli nechat," žertoval Bank. Panice nepropadal, ale pochybnosti hlodaly. Hodnota lyží je totiž nevyčíslitelná hlavně kvůli tomu, že jsou vyzkoušené. "Naštěstí to po týdnu došlo v pořádku," ulevilo se mu. "Nahradit by se to nedalo," podotkl.

Skvěle připravené lyže mu mají pomoci končit do desítky, kde byl v SP v kariéře devětkrát, naposledy ale před třemi lety. Od té doby se musel prokousávat kupředu kvůli špatné startovní pozici. "Jsem na tom lépe než loni, nejlépe v obřím slalomu," podotkl Bank. Omezí slalom, jezdit chce všechno ostatní a více se zaměřit i na sjezd a super-G. Sezonu zahájí obřím slalomem za měsíc v Söldenu. "Tam zase budou všichni nabušení a nervózní, až další průběh sezony ukáže," poznamenal lyžař.

Jakkoli Bank dává přednost dlouhodobé kvalitní výkonnosti, MS bude pro něj větší motivací. Jede se v Beaver Creeku, kde to zná, navíc na něj bude trochu tlak na úspěch od sponzorů. "Sedí mi to tam ve sjezdu, vím tam, jak na to. I ten obřák mi tam většinou vyhovuje. Budu se na to muset zaměřit, ale cíl a sen je být ve startovním listu světového poháru do desítky celkově. To by byla pecka," zasnil se.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články