Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Bank chystá návrat, pojede v superkombinaci

Schladming - Za tři dny musí český sjezdař Ondřej Bank stihnout to, co normálně trvá několik týdnů, spíš měsíců. Přes dva měsíce nezávodil, doléčil zraněné rameno a na mistrovství světa v rakouském Schladmingu chce v pondělí nastoupit do superkombinace. Už absolvoval trénink sjezdu a tuší, že by to nemuselo být špatné.

Ondřej Bank
zdroj: Getty Images autor: Clive Rose

Dva měsíce nepocítil závodní režim, lyžoval hlavně volně, léčil bolavý kloub, v brankách kličkoval jen poslední dva týdny před MS. A ví, že soutěžní pauza bude hrát proti němu. "Musím dostat do hlavy, že je to v pohodě, že nemusím myslet na nic jiného než na závodění," řekl po tréninku sjezdu.

Má jasný úkol. Nervozita se na něm nesmí podepsat. "Je to můj cíl. Obvykle trvá rozzávodit se dva tři měsíce, já to musím zvládnout do pondělí. Udělat to tak, aby mě to nerozhodilo a ovlivnilo co nejmíň. Musím to za tři dny 'vytunit'," prohlásil. "Je to tady pro mě zvláštní a ne úplně normální mise, bude to zase nová zkušenost."

Tréninkový sjezd zkoušel doma

Těch má za svou kariéru nespočet. Kvůli mnoha zlomeninám, pochroumaným vazům, vážné nemoci a v přípravě na letošní sezonu i zlomenině čelisti se už vracel do seriálu mnohokrát. Závodní situaci přesto už radši simuloval v tréninku. "Dal jsem si start na desátou, postavili jsme šedesát branek na slalom a udělali jsme si tréninkový závod doma," líčil Bank.

Když stál na startu tréninku sjezdu, bylo to zhruba dva měsíce od doby, kdy měl sjezdové lyže na nohách. Nebyl úplně klidný, navíc, když si s ostatními lyžaři povídali o tom, jak je to náročná trať. "Je to zajímavý sjezd, není snadný a všichni měli respekt, i já," prohlásil.

Ondřej Bank
zdroj: ČT24

Bál se, jestli bude zvládat fyzicky. Zejména v cílové části na ledu. "Bylo tam vidět na všech, že jsou unavení, ale já jsem byl v pohodě, s tím jsem spokojený. Ale možná to bylo tím, že jsem jel tak na padesát procent. Ale 'chladili' to asi všichni," přemítal Bank.

Na posledním mezičase se pohyboval na podobných výkonech jako nejlepší lyžaři a specialisté na kombinaci Američan Ten Ligety či Chorvat Ivica Kostelič. "Toho si fakt cením. Sjezd je těžký, technický, nevěděl jsem, kolik od nich dostanu. Moc to nebylo," radoval se. "Navíc se to ve mně pralo, chtěl jsem jet agresivněji, ale vím, že nemůžu. Pád by byl kvůli ramenu kritický," měl jasno.

Přestože ho v letošní sezoně brzdilo zranění čelisti i ramena, nalyžováno má dost. "Základ mám dobrý, jízdy naplno jsme trénovali poslední dva týdny doma, hlavně slalom. Ten vypadá fakt dobře," věřil si. Plány ale nemá. "Zatím se chystám na kombinaci, pak se uvidí. Jasné je, že nesmím spadnout, to se blbě závodí," dodal s úsměvem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články