Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Sudová si troufla na dvojitou helikoptéru, skončila ale šestnáctá

Aare (Švédsko) - Akrobatická lyžařka Nikola Sudová zařadila poprvé v závodu Světového poháru v jízdě v boulích dvojitou helikoptéru, skok ale pokazila a v Aare skončila šestnáctá. Z vítězství se radovala Heather McPhieová z USA. 

Nikola Sudová
zdroj: ČT24

Sudová postoupila z pátého místa v kvalifikaci. Ve finále se odhodlala k dvojité helikoptéře, obtížnému skoku, který chtěla vzhledem k blížící se olympiádě v Soči 2014 v letošní sezoně vyzkoušet. "Rozhodli jsme se (s trenérem Radkem Herotem) pro čistou dvojnou helikoptéru. V tréninku mi docela šla, ale v závodu se to nepovedlo," řekla Sudová. "Nepovedlo se to, ale mám skok v soutěži za sebou. Můžeme se z toho odpíchnout a příští rok ho zařazovat častěji," plánovala Sudová.

Prvek s koeficientem obtížnosti 1,510 bodu, nejvyšším ze všech soupeřek, zařadila Sudová na spodním ze dvou skoků. "Nahoře to nešlo, protože tam byl můstek příliš malý a skoro nešla dotočit ani normální helikoptéra. O to to bylo náročnější skočit, protože to bylo z únavy a plné jízdy," řekla Sudová. V tréninku obtížný prvek v celé jízdě zvládla a doufala, že by ve finále mohla výkon zopakovat. Uspěchala však odraz. "Skok proto byl vyosený, nedotočila jsem to a spadla na bok," popsala Sudová.

Zranění prý nehrozilo. "Bylo to měkké a spadla jsem čistě na bok," řekla boulařka, která za dva dny oslaví 31. narozeniny. Zařazení dvojité helikoptéry do některého ze závodů si Sudová stanovila jako jeden z cílů pro letošní sezonu. V předešlých závodech to z různých důvodu nevyšlo a ve Švédsku měla poslední možnost. "Kdybych si mohla vybrat, tak tenhle kopec v Aare by to nebyl, ale už nebylo zbytí," řekla.

Do čela světového poháru se dva závody před koncem dostala díky pátému místu Kanaďanka Justine Dufourová-Lapointeová. Dosud vedoucí Američanka Hannah Kearneyová podobně jako Sudová finále po nepovedeném skoku pokazila a obsadila čtrnácté místo. Akrobatické lyžařky mají před sebou v Aare sobotní závod v paralelní jízdě a stejnou disciplínu i ve finále sezony 22. března ve španělské Sierra Nevadě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články