Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sudová: Holt se mi nepovede skončit se ctí

Kreischberg - Chtěla ukončit kariéru se ctí a úspěchem, akrobatická lyžařka Nikola Sudová je však už smířená s tím, že její kvalifikační jízda paralelního závodu v boulích na mistrovství světa v Kreischbergu může být její poslední v kariéře. Dvaatřicetiletá reprezentantka netuší, jaká bude její budoucnost, ale přiznala, že už jen těžko hledá motivaci a je možné, ba dokonce velmi pravděpodobné, že nedokončí ani letošní sezonu a do další už nejspíš nenastoupí.

Nikola Sudová
zdroj: ČTK/PR

Před šampionátem přitom byla pozitivně naladěná. Páté a čtvrté místo ze zámořských závodů světového poháru ji navnadily, že myslela v štýrském městečku na medaili. Jenže ani jeden závod se jí nepovedl. Zatímco po individuálním závodu se věčně rozesmátá lyžařka ještě usmívala, nyní se v jejích očích zaleskly slzy. "Počkejte, ještě se na to jednou podívám, jestli tedy jako fakt...," řekla při pohledu na výsledkovou tabuli. "No, nevím, co teď budu říkat," hlesla.

Ve světovém poháru byla na stupních vítězů třiadvacetkrát, z MS má stříbro a bronz. "A tak to zůstane," prohlásila Sudová. "Holt se nepovede skončit se ctí," řekla. Nechtěla striktně hovořit o plánech do budoucna, ale z jejích slov bylo cítit, že je konec. "Nevím, jestli sezonu dojedeme. Nejsou finance, když nejsou výsledky. Netuším, jak to bude, kde se po sezoně vyskytnu," prohlásila.

Je nám líto, video expirovalo.
Sudová neprošla na MS z kvalifikace do paralelní jízdy

Sudová už nemá ten drajv jako před šestnácti lety, kdy do světového poháru vstoupila. V minulosti, když udělala chybu, dostala od trenéra Radka Herota vynadáno. Tentokrát udělala čtyři a kouč ji v cíli objal a utěšoval. "Něco jsme dokázali. Já jsem závodník, chtěla bych víc, ale dělat výsledky člověk pořád nemůže. Určitě by bylo lepší končit s medailí nebo dobrým výsledem, ale ne každému se to může povést," uznala. "Už jsem s tím smířená, dokonce se skoro na ten konec těším," prohlásila.

Už těžko hledá motivaci, upadá do rutiny, navíc se celé startovní pole obměnilo. "Už je to jiná generace, už tam člověk tolik nezapadá," připustila Sudová. Na MS je o čtyři roky starší než druhá nejstarší boulařka na startu. "Když jsem jednomu Francouzi řekla, že jsem ve svěťáku tak dlouho, tak mě nazval 'mogul mumia'. Tak jsem mu poděkovala," pousmála se Sudová alespoň trochu.

Sudová hovoří o konci kariéry hlavně proto, že další závody světového poháru jsou v Americe a v Japonsku. A to je drahé. "A pokud nepojedeme tam, dá se předpokládat, že tohle byla letos poslední jízda," přiznala. Až na jaře se definitivně rozhodne, jestli zkusí ještě jednu sezonu, ale už nyní čím dál častěji hovoří o mateřské dovolené. "Zatím nechci říct, že tohle je poslední sezona, vždycky to budeme řešit až na jaře, pak se rozhodneme," uvedla.

Už ale nemá moc velkou chuť bojovat. "V závodě se vyhecuju, ale jsou jízdy v tréninku, kdy mi to nejde, tak si říkám, proč to dělám," popsala své pocity. "Už je mi jedno, že mladí vedle mě šílí. Chybí motivace. Je to takový kolotoč už dlouho, už je čas na změnu," odtušila. Její další výzvou může být normální život. "Najít si práci, začít žít úplně jinak. Na to se taky těším. Dovedu si představit, že mě to bude bavit, ať budu dělat cokoliv," dodala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články