Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Sudová bere mistrovství světa jako přípravu na Soči

Praha - Akrobatická lyžařka Nikola Sudová má před sebou již sedmý start na mistrovství světa. Sedmička je její šťastné číslo, v lichých letech navíc na předchozích šampionátech získala medaile. Ten letošní ale bere především jako další krok v přípravě na olympijské hry v Soči v příštím roce. "Tohle je přípravná sezona pro další rok, budu se snažit zajet na mistrovství co nejlépe, ale pořád je to pro nás trénink na olympiádu," řekla Sudová před pátečním odletem do norského Vossu, kde se akrobatické mistrovství světa příští týden uskuteční.

Nikola Sudová
zdroj: Getty Images autor: Chris Trotman

Na mistrovství světa měla Sudová premiéru před dvanácti lety ve Whistleru, kde se neprosadila. Na dalších šampionátech už se vždy vešla do elitní desítky a doma má dvě medaile - stříbro z Ruky 2005 a bronz z Inawašira 2009. "Každé druhé mistrovství mám medaili? To je hezké," usmála se tradičně naladěná Sudová, ale zopakovala, že myslí hlavně na olympiádu. "Medaile z mistrovství by byla dobrá z důvodu klidu a kvalifikace do Soči," dodala.

Letošní sezona má jako na houpačce. Dvakrát dojela v závodech světového poháru druhá, naposledy o víkendu v Japonsku, ale taky neprošla kvalifikací a skončila osmnáctá nebo dvaatřicátá. "Spíš bych to přičítala hlavě než čemukoli jinému. Techniku mám dobrou, ale největší problém byl a stále je rychlost. V rychlosti to jsem schopná zvládnout, techniku mám vyježděnou, jenom hlava si myslí: Drž to pod kontrolou. Ale tak to nejde. Musím riskovat," opakuje si.

Je nám líto, video expirovalo.
Boulařka Sudová se chystá na MS akrobatů

Sudová podle svých slov nikdy netrpěla před velkými závody nervozitou. "Je to závod jako každý jiný, jen se jinak jmenuje," řekla. Ve třiceti letech ale začala řešit problém s motivací. "Je horší a horší ji najít a nabudit se, protože už jsem závodů odjela velké množství a je to značná rutina. Musím najít konstelaci, jak se motivovat, ale zase nebýt vyhecovaná až moc, abych to nepřepískla," řekla boulařka.

V hlavě už má Sudová hlavně Soči. V Rusku jela předolympijský test, ve kterém oslabená horečkou skončila osmnáctá, a má obavy, jak bude olympiáda vypadat. "Z pohledu z venku to Rusko zvládne, ale obávám se maličkostí," řekla. Rok před olympiádou bylo budoucí dějiště zimních her stále jedno velké staveniště. V areálu Krásná Poljana většina hotelů nefungovala. "Do našeho apartmánu během našeho pobytu dodávali žárovky, tři dny netekla teplá voda, všude byl prach, nedostavěno a neuklizeno. Nebylo to vůbec dodělané," řekla Sudová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články