Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Skikrosař Kraus je o berlích a stále neví, jestli ukončit kariéru

Chur (Švýcarsko) - Chození o berlích střídá s ležením na posteli, do toho lyžař Tomáš Kraus přijímá návštěvy, telefonuje a odpovídá na povzbudivé zprávy od kamarádů. Český skikrosař je den po operaci zlomené stehenní kosti v nemocnici ve švýcarském Churu v dobré náladě, i když sezona pro něj skončila. O dalším pokračování kariéry se zatím nehodlá bavit. Než ale udělá rozhodnutí, jestli bude ještě rok závodit, jak původně chtěl, chce se nejprve uzdravit. 

Ilustrační foto

Zranil se ve čtvrtfinálové jízdě na Světovém poháru v Arose. Kraus ještě chvíli před cílem byl na nepostupové třetí pozici, ale cítil rychlost a věřil si, že na posledním skoku by mohl doletět na druhé místo. Jenomže dopadl na jednu nohu, ztratil rovnováhu a udělal skoro rozštěp. "Místo toho, abych se staral o odjezd, tak jsem se staral o druhý místo," komentoval to ze švýcarské nemocnice. "Místo abych se srovnal, tak jsem zkusil natáhnout ruku a druhá lyže mi už nepřijela," popsal.

Při pádu si zlomil pravou stehenní kost, ze svahu odjel na kanadských saních. Na kopci pak ještě byl dlouho, helikoptéra mohla kvůli mlze přiletět až za tři čtvrtě hodiny. Pak šlo ale vše ráz na ráz, operaci podstoupil do dvou hodin po rentgenu. "Na sál jsem šel rychle. V první chvíli jsem si myslel, že mi vyskočila kyčel, slyšel jsem rupnutí, moc jsem tu nohu necítil. Věděl jsem, že tam něco není dobré," líčil Kraus.

Zlomeninu mu lékaři zpevnili šroubem, který je zčásti v kosti. Pět dnů bude ještě ve Švýcarsku, pak se přesune do České republiky do domácího léčení. Pět týdnů bude chodit o berlích, pak by mohl nohu začít zatěžovat. "Ptal jsem se, jak to bude s lyžema, ale to se teprve uvidí," řekl Kraus. Sezona pro něj skončila, v plánu měl však ještě výlet do Kanady na heliskiing. "Počítám každý den, jestli se to bude dát stihnout," přiznal.

Během kariéry měl Kraus nespočet zranění. Několikrát byl na operaci s koleny, vážný problém měl na MS před dvěma roky, kdy si přivodil po pádu prasklinu v pánvi. Poslední zranění patří ale mezi ta vážnější. "Je to trochu vážnější. Doktoři říkali, že je důležité to spravit hned, aby se to prokrvovalo a po uzdravení fungovalo bez problémů," poznamenal.

Rozhodnutí o případném konci, nebo pokračování kariéry ale nechá uležet. Na nedávném MS v Kreischbergu hovořil o chuti jezdit ještě jednu sezonu. "Teď nemám moc náladu, nechci něco říkat, abych toho pak nelitoval. Nechám to uzrát," prohlásil čtyřicetiletý závodník, dvojnásobný mistr světa a čtyřnásobný celkový vítěz Světového poháru. "Každopádně dřív než za tři měsíce si nezalyžuju," měl jasno lyžař, jehož přišli do nemocnice podpořit někteří závodníci, mimo jiné Švýcarka Fanny Smithová a slovinský mistr světa z Kreischbergu Filip Flišar, v jejichž týmu se Kraus připravoval.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články