Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nejlepší závod kariéry. Zemanová skončila v Aare šestá

Aare - Lyžařka Andrea Zemanová dosáhla šestým místem ve skikrosu ve švédském Aare nejlepšího výsledku ve světovém poháru v kariéře. Dvaadvacetiletá dcera legendárního českého sjezdaře Bohumíra Zemana mohla zasáhnout dokonce do bojů o medaile, ale postup do finále jí unikl o šest setin sekundy.

Skikrosařka Andrea Zemanová (druhá zprava)
zdroj: APA autor: Michael Gruber

"Bylo to o prst," posteskla si Zemanová. "Rozhodl start. Vybrala jsem špatně startovní bránu. Měla jsem jít víc doleva, protože tam je první zatáčka. Ona (Ruska Livinská) k ní měla blíže, dostala se tam přede mnou a už jsem ji nedokázala předjet," popsala. V malém finále Zemanová dlouho vedla, až v závěru ji těsně předstihla francouzská hvězda Ophélie Davidová, bývalá mistryně světa a čtyřnásobná vítězka X-Games.

Zemanová vylepšila o pět míst své dosavadní maximum v seriálu z lednového závodu ve Val Thorens. Lepší výsledek vybojovala v SP ve skikrosu z českých žen jen Nikol Kučerová díky třetí příčce v italském Innichenu v prosinci 2010. Kučerová  na startu nebyla, neboť se účastní univerziády ve Španělsku.

V Aare začala Zemanová dobře už v páteční kvalifikaci, v níž byla osmá. Ve čtvrtfinále jela na druhém místě za vedoucí ženou seriálu Švédkou Annou Holmlundovou, která ale po chybě vypadla, a česká lyžařka dojela na prvním místě před Ruskou Julií Livinskou. V úvodní semifinálové jízdě Zemanové opět nechyběla rychlost, ale její pokusy proniknout na postupové druhé místo byly neúspěšné. Boj s Livinskou o postup do finále těsně prohrála.

V malém finále Zemanová výborně odstartovala a vedla celou dobu, než ji krátce před cílem předjela Davidová. Závod vyhrála jiná Francouzka Alizée Baronová. Mezi muži zvítězil Švéd Victor Öhling Norberg a po třetím triumfu v řadě si ještě více upevnil suverénní vedení v SP. V neděli se jede v Aare další závod. "Sedí mi to tady. Trať je plná zatáček a to mi jako bývalé sjezdařce vyhovuje," těšila se Zemanová na další útok na medaili.

SP v akrobatickém lyžování v Aare - skikros:

Muži: 1. Öhling Norberg (Švéd.), 2. Chapuis (Fr.), 3. Forslund (Švéd.).
Průběžné pořadí SP (po 6 z 10 závodů): 1. Öhling Norberg 411, 2. Chapuis (Fr.) 287, 3. Midol (Fr.) 220, ...38. Kraus 22.

Ženy: 1. Baronová (Fr.), 2. Ofnerová, 3. Limbacherová (obě Rak.), ...6. Zemanová.
Průběžné pořadí SP (po 6 z 10 závodů): 1. Smithová (Švýc.) 357, 2. Holmlundová (Švéd.) 355, 3. Baronová 316, ...14. Zemanová 116, 21. Kučerová 62.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články