Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Näslundová potvrdila dominanci i na MS, zlato bere také Deromedis. Kučerová skončila ve čtvrtfinále

Po sobotních problémech s počasím se v gruzínském Bakuriani rozhodlo o mistrech světa ve skikrosu. Mezi ženami opět kralovala olympijská šampionka Sandra Näslundová ze Švédska, mužskou kategorii si poprvé v kariéře podmanil Ital Simone Deromedis. Česká reprezentantka Nikol Kučerová obsadila ve čtvrtfinále třetí místo, do další fáze nepostoupila a klasifikována byla jako dvanáctá. V závodu družstev poté s Danielem Paulusem skončili šestí, další zlato přidala Näslundová po boku Davida Mobärga.

Třiatřicetiletá Kučerová si místenku v play-off, které se mělo původně uskutečnit už v sobotu, ale kvůli silnému větru bylo přeloženo na neděli, zajistila 15. příčkou v páteční kvalifikaci.

Ve čtvrtfinále však česká reprezentantka dostala těžké soupeřky - aktuální olympijskou šampionku a obhájkyni titulu Näslundovou a úřadující vicemistryni světa a majitelku dvou olympijských bronzů Fanny Smithovou ze Švýcarska.

Kučerová s nimi držela krok jen chvíli, poté na jednom ze skoků chybovala a do cíle dojela třetí se ztrátou 3,36 sekundy na nejrychlejší Näslundovou. Za druhou Smithovou zaostala o 2,36 sekundy. Čtvrtá skončila Němka Johanna Holzmannová.

Ostatní Češi ve vyřazovacích jízdách chyběli. Diana Cholenská i Daniel Paulus totiž nepostoupili z kvalifikace.

Paulus s Kučerovou se v neděli představili v premiérovém závodu družstev a po vyřazení v semifinále obsadili šesté místo. Näslundová triumfovala s Davidem Mobärgem.

Nezastavitelná Näslundová 

Näslundová ovládla MS potřetí v kariéře po letech 2017 a 2021, finále vyhrála suverénně s náskokem téměř dvou sekund před Rakušankou Katrin Ofnerovou, která se ve 32 letech dočkala první medaile z velké akce. Třetí byla Smithová, jež po zlatu z roku 2013 a třech stříbrech získala druhý světový bronz.

Šestadvacetiletá Näslundová potvrdila nadvládu v ženském skikrosu. Navázala na nedávný triumf ze Světového poháru, ve kterém navíc neprohrála rekordních 17 závodů za sebou.

Mezi muži si pro titul dojel dvaadvacetiletý Deromedis, který ve finále zvítězil před Florianem Wilmsmannem z Německa, třetí místo z předloňského MS obhájil Erik Mobärg ze Švédska.

Deromedis zaznamenal nejlepší výsledek v kariéře. Ve SP bylo dosud jeho maximem druhé místo, na olympiádě v Pekingu obsadil pátou příčku. Na světových šampionátech skončil v roce 2021 na třicátém místě, v roce 2019 byl jednatřicátý.

Mistrovství světa v akrobatickém lyžování a snowboardingu v Bakuriani (Gruzie):

Skikros: Muži: 1. Deromedis (It.), 2. Wilmsmann (Něm.), 3. Mobärg (Švéd.), 4. Howden (Kan.), ...v kvalifikaci 33. Paulus (ČR).

Ženy: 1. Näslundová (Švéd.), 2. Ofnerová (Rak.), 3. Smithová (Švýc.), 4. Thompsonová (Kan.), ...12. Kučerová, v kvalifikaci 20. Cholenská (obě ČR).

Družstva: 1. Näslundová, D. Mobärg (Švéd.), 2. Thompsonová, Howden (Kan.), 3. Galliová, Tomasoni (It.), 4. Bergerová Sabbatelová, Duplessis Kergomard (Fr.), ...6. Kučerová, Paulus (ČR).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články