Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Kraus i po propadáku v Soči chce v Harrachově vyhrát

Praha - Za politováníhodný výpadek, který se přihodí maximálně jednou za sezonu, považuje skikrosař Tomáš Kraus svůj nezdar na světovém poháru v Soči. Krause porazil v dějišti olympijských her v příštím roce dokonce týmový kolega Jakub Kopřiva. Před víkendovým závodem v Harrachově ale bývalý dvojnásobný mistr světa stále tvrdí: "Chci vyhrát."

Tomáš Kraus
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

To se mu letos po čtyřech letech povedlo v německém Grasgehrenu, kde se jelo před závodem v Soči. V Rusku nepostoupil Kraus z kvalifikace a obsadil 54. místo. "Hodím to na 'Cihlu'," řekl Kraus s úsměvem a díval se přitom na servismana Jaroslava Lučana, jemuž se tak přezdívá. S týmem celý závod v Soči Kraus rozebral a hodil za hlavu. "Už je to v koši," řekl. Dál myslí na vítězství v Harrachově, jak prohlásil už před několika týdny. "To platí," uvedl Kraus.

Za výpadek můžou lyže

"Vzal jsem lyže, které byly nejrychlejší před čtyřmi lety a už se dneska nevyrábějí. Měly být výjimečné, ale v rychlosti se chovaly jinak. Neměli jsme čas je testovat, a i když jim ještě dám šanci, asi jsou už pravděpodobně 'mrtvé'," uvedl Lučan.

Že výpadek přišel zrovna na olympijské trati, je pro Krause trochu komplikace, ale prý nijak zásadní. "Každý z nejlepších jezdců někde vypadl. Byla to asi jen otázka času, než mezi nimi budu i já. Sezona musí obsahovat testy a risk větší než za rok, tentokrát to holt nevyšlo," řekl. "Podmínky se v Soči mění hodně rychle. Bude potřeba mít připraveno hodně variant. Byla to velká zkušenost, co se bude dát použít."

Je nám líto, video expirovalo.
Kraus se připravuje na víkendový SP v Harrachově

Zatímco většina českých sportovců, která byla v Soči, hovořila o staveništi, areál na skikros i hotel v jeho blízkosti už byly připraveny. "Připadalo mi, že to trochu dělají horkou jehlou, ale bylo to vesměs hotové. Středisko bylo krásné, ale dost to pokazilo to počasí," uvedl Kraus.

Z počasí jde strach i v Harrachově

Sněhová kalamita, která je v posledních dnech v Krkonoších, přidělává starosti nejen organizátorům v Harrachově. Přívaly sněhu, kvůli kterým byl například uzavřen hraniční přechod do Polska, musejí organizátoři odklízet z trati, aby se v sobotu mohla konat kvalifikace a v neděli závod podle plánu.

Za poslední dva dny napadlo v Harrachově takřka 60 centimetrů sněhu. "Pereme se s tím, komplikuje to situaci," přiznal šéf organizačního výboru Vít Rosenbaum. Dramatická prý situace zatím není, pořadatelé mají dva dny na to, aby trať připravili. "Všichni jsou na místě, trať je před finišem. Dnes by měl proběhnout první test," řekl Rosenbaum.

Závod Světového poháru ve skikrosu se v České republice koná po sedmi letech, zúčastní se ho kolem 120 jezdců z více než 20 zemí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články