Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Jablonec odzbrojil Zbrojovku a veze si z Brna domů všechny body

Jablonec startuje další vítěznou sérii a po Opavě porazil i Zbrojovku Brno. Na Moravě měl tým trenéra Petra Rady hlavně v prvním poločase hru ve své režii a využil toho v 10. minutě, kdy se trefil Dominik Pleštil, a když se domácí po přestávce zvedli, zchladil je druhou trefou Ivan Schranz. Za Brno, které na svém stadionu vyhrálo v sezoně jediné utkání, snížil až v nastaveném čase Daniel Fila. V tabulce je tak Zbrojovka na šestnáctém, prvním sestupovém, místě. Jablonec drží čtvrtou, poslední pohárovou, pozici. 

Brno - Jablonec
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Jablonec nastoupil do soutěžního duelu po dvoutýdenní pauze, minulý víkend se Spartou nehrál kvůli karanténě pražského soupeře. V základní sestavě tentokrát Severočechům chyběl kapitán Hübschman.

Hosté přesto začali aktivněji a už v šesté minutě se po rohovém kopu prosadil nejlepší týmový střelec Schranz. Jeho trefu však rozhodčí neuznali kvůli ofsajdu. O čtyři minuty později se už ale Jablonečtí dočkali regulérní branky. Po dalším rohu skončila tečovaná střela Holíka na břevnu, míč se však odrazil k Pleštilovi a ten svým prvním gólem v ligové sezoně otevřel skóre.

"Levačkou, svou slabší nohou. Pár gólů jsem s ní dal už dřív v dorostu, ale v lize byl první. Jsem za to rád," přiznal Pleštil.

Zvýšit vedení Severočechů mohl následně znovu Schranz, ale proti jeho dalšímu pokusu zasáhl skvěle brankář Floder. Brno se stejně jako v minulém utkání s Karvinou začalo osmělovat až po úvodní čtvrthodině, jenže proti pozorné obraně soupeře si nevytvářelo mnoho příležitostí. Nejblíže brance tak byl jen po překvapivém pokusu z pravé strany Přichystal, ale při svém 50. ligovém startu trefil břevno.

Domácí do druhé půle nachystali trojnásobné střídání a začali být nebezpečnější. Po hodině hry si na Moravcův centr naskočil Růsek, ale hlavičkoval jen do náruče Hrubého.

V 73. minutě se však prosadil znovu Jablonec. Po centru z levé strany se Zelený dostal před Flodera, ten jeho střelu ještě vyrazil, proti dorážce Schranze však už byl bezmocný. Slovenský útočník skóroval posedmé v ligovém ročníku.

Zbrojovka se v závěru pokusila ještě o snížení, ale po promarněných příležitostech Hladíka se dočkala až v první minutě nastavení zásluhou střídajícího Fily, který si připsal premiérovou branku v nejvyšší soutěži. "Jsem za to rád, ale nic z toho není. Opět jsme bez bodu a je to pro nás špatná situace," konstatoval Fila.

Moravané tak sice prolomili sérii čtyř domácích zápasů bez vstřeleného gólu, z posledních pěti zápasů na Srbské však získali jen bod a zůstávají nejhorším domácím týmem ligy.

Zbrojovka Brno - FK Jablonec 1:2 (0:1)

Branky: 90.+1 Fila - 10. Pleštil, 73. Schranz. Rozhodčí: Hrubeš - Kotalík, Pečenka - Dorušák (video). ŽK: Dreksa, Pachlopník - Kratochvíl. Bez diváků.

Brno: Floder - Šural (32. Hlavica), Dreksa, Pernica - Bariš (46. Fousek), Sedlák - Štepanovský (46. Reiter), Pachlopník (74. Hladík), Moravec - Růsek, Přichystal (46. Fila). Trenér: Dostálek.

Jablonec: V. Hrubý - Holík, Kubista, Zelený, Krob - Pleštil (71. Haitl), Považanec, Kratochvíl (88. Hübschman), Podaný (81. Smejkal) - Doležal, Schranz (88. R. Hrubý). Trenér: Rada.

Richard Dostálek (trenér Brna): "Nevstoupili jsme do utkání dobře. Prvních 15 minut jsme prohrávali osobní souboje, neměli odražené balony a byli pro Jablonec odevzdaným soupeřem. Ti nás pak dokázali ztrestat gólem po standardní situaci, která neměla být, protože jsme tu malou domů předtím měli zahrát jinak. Věděli jsme, jak je soupeř při standardkách silný a nechtěli jsme jim je nabízet. Poločas už jsme dohrávali pod dekou, protože hráči nenašli odvahu se soupeři postavit. Ve druhé půli přišlo drobné zlepšení, byli jsme vyrovnaným soupeřem a vypracovali si brankové příležitosti, ale je to zase jak ze špatného snu nebo filmu, který se opakuje. A když uděláme chybu, tak nás soupeř potrestá. Dostali jsme tedy druhý gól a naše brankové příležitosti jsme nedokázali proměnit. Zase tedy prohra a zase o gól."

Petr Rada (trenér Jablonce): "Čtrnáct dní jsme nehráli a v úvodu jsme čekali, co to s námi udělá. V první půli jsme byli aktivní, prakticky jsme domácí do ničeho nepustili až na zřejmě jeden nepovedený centr, který se otřel o břevno. Sami jsme se dostali do vedení a následně měli další velkou šanci Schranze, který nás možná mohl uklidnit. První poločas byl hodně kvalitní, v tom druhém to už ale nebylo ono. Domácí vystřídali tři hráče a hru si zjednodušili dlouhými nákopy. Z toho ohledu se dostali do menšího tlaku a měli tam situace, které Vlasta Hrubý dobře vyřešil. Za stavu 2:0 jsme měli brejkové situace, ale dostali jsme v nastavení branku na 2:1, která byla zbytečná. V tu chvíli se mi už v hlavě zase trochu honila Karviná, kde jsme také vedli a v závěru dostali dvě branky. Domácí pak měli ještě jeden závar, ale nakonec jsme to uhráli. Tohoto vítězství si ceníme. Vrátili jsme Brnu porážku z loňského roku, která mě stála hodně sil, protože jsem byl v covidu, takže jsem za to rád."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články