Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Čtyřicátník Kraus po zásadní změně: Jdu do sezony s větším elánem

Praha – V polovině prosince startuje světový pohár skikrosařů a čtyřicetiletý Tomáš Kraus bude opět na startu. Po dvanácti letech opouští legenda světového skikrosu český tým a na nadcházející ročník se připravuje ve skupině zahraničních lyžařů. Po neúspěšných olympijských hrách v Soči chuť závodit neztratil a končit jen tak nehodlá. Uvažuje ještě o dalších dvou letech na závodních tratích.

Sport
zdroj: ČT4

"Jdu do sezony s větším elánem," prozradil ve Sportovních zprávách Kraus. Jedním z důvodů, proč nejstarší účastník skikrosového seriálu stále nalézá motivace, je i velká tréninková změna. "Je to výzva závodit s o dvacet let mladšími závodníky. Baví mě to," poznamenal.

Krause nyní trénuje Guillaume Nantermod, kouč švýcarské mistryně světa Fanny Smithové. S nimi trénuje také Američanem John Teller a Slovinec Filip Flišar. Dvojnásobný mistr světa také nově angažoval jako kouče Pavla Landu, bývalého trenéra olympijského vítěze v akrobatických skocích Aleše Valenty. "Chtěl jsem někoho, kdo by mě doprovázel. On má zkušenosti z tréninku Aleše Valenty, které se dají přenést do jakéhokoliv sportu. Už jsme několikrát spolu byli a fungovalo to," uvedl Kraus.

Na český tým Kraus nezanevřel. "Děláme tu přípravu jinak, živěji. Je to spíše obměna, než že bych zavrhnul český tým. To ani náhodou," zdůraznil. "Fyzickou a kondiční přípravu děláme každý doma a pak se scházíme na ledovcích, kde pracujeme na technice lyžování," popsal Kraus, který do procesu vměstnal i řadu novinek. "Lezeme po umělých stěnách jako horolezci nebo chodíme na kopce s touringovými lyžemi."

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Tomáš Kraus o nadcházející sezoně

"Jestliže je čas na experimenty, je to po olympijském cyklu," prohlásil Kraus, pro něhož je hlavním cílem nadcházející sezony mistrovství světa v rakouském Kreischbergu. Sezona pro něj začne na francouzských svazích ve Val Thorens, do Vánoc ještě absolvuje závody v italském Innichenu.

A co konec kariéry? "Nikdy neříkej nikdy. Ale teď mám v plánu jet dvě sezony a po mistrovství světa se rozhodnu, jak to bude pokračovat," dodal čtyřnásobný vítěz světového poháru.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články