Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Poslední sezona? Možná, ale nevzdávám se. Matador Řezáč jde znovu na start Ski Classics

Měsíc poté, co skončí nadcházející sezona Ski Classics, oslaví padesátku. Stanislav Řezáč je legendou dálkových běhů a rozhodně neskládá zbraně. V novém ročníku, který otevře závodní víkend v okolí rakouského Bad Gastein, chce zaútočit na veteránský dres. Na ten má ale zálusk také další nestor běžecké stopy, Nor Anders Aukland. Přímé přenosy z úvodního víkendu i všech dalších závodů sezony sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Stanislav Řezáč a start sezony Ski Classics

Třikrát vyhrál Jizerskou padesátku. Zvítězil i na italské Marcialonze, opakovaně útočil na triumf na slavném Vasově běhu. Seriál maratonských (dálkových) běhů vyhrál už v roce 2005 a zopakoval si to ještě o šest let později. Výčet úspěchů Stanislava Řezáče je dlouhý – možná ještě více fascinující je ale jeho sportovní dlouhověkost.

Rodák z Jizerských hor se nyní chystá na start své další – v pořadí třiadvacáté – sezony. Ta se otevře týmovým prologem v rakouském Bad Gastein, či přesněji v nedalekém středisku Sport Gastein, kde se bude závodit na okruzích. Řezáč už není adeptem na ty úplně nejvyšší příčky. To ale neznamená, že nemá velké sportovní cíle.

V letošní sezoně tím hlavním bude klasifikace veteránů. "Kvalitně jsem trénoval v Livignu, jel jsem i závody na kolečkových lyžích. Dal jsem tomu hodně svého času a na sezonu se těším," líčí Řezáč, který svou formu ladí v dalším rakouském středisku Ramsau. V prologu bude mít v dresu týmu Slavia pojišťovny nového parťáka, Fina Heikkiho Korpelu.

Sport
zdroj: ČT4

"Mohli bychom zajet dobrý výsledek," věří si před prologem, který by se měl skládat ze dvou okruhů. "V neděli se poté pojede pětatřicet kilometrů v nadmořské výšce 1600 metrů nad mořem. Je to pro mě i všechny další závodníky nový areál a nový závod ve Ski Classics," dodává.

Poslední sezona? Možná

V seriálu by chtěl vyhrát klasifikaci veteránů, kde bude Řezáčovým hlavním soupeřem jiná legenda – norský vytrvalec Anders Aukland. "Trénuje ve skvělém týmu, bude to těžký soupeř. Mojí výhodou je, že nemám podepsanou smlouvu s výrobcem lyží, takže se můžu rozhodnout podle toho, které budou lepší," říká.

Během sezony si hodně vytrpí jeho organismus. Závody Ski Classics se stále zrychlují, intenzita stoupá. "Soupeři jsou tak dobří a rychlí, že se závody jedou naplno. Regenerace je hodně těžká. V lednu máme čtyři víkendy po sobě závody, mezi nimi jsou přejezdy," líčí Řezáč, co musí tělo závodníků snést v průběhu sezony. "Chtěl bych jet co nejvíce závodů, zdravotní problémy jsem naštěstí neměl," těší jej.

Před sebou má možná poslední sezonu. "Je to možné," připouští legendární vytrvalec. "Nechci říct, že bych neměl formu, ale věk je znát. Mladí mají více energie, více síly. Uvidíme, jak to s nimi letos zvládnu," usmívá se český běžecký matador. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články