Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Pořadatelé Jizerské padesátky: Počasí nám dělá starost, ale pojede se na 99 procent

Do Jizerské padesátky zbývá už jen necelý měsíc a na horách mnoho sněhu není. Organizátoři závodu, který letos oslaví 53. ročník, ale na mysli neklesají a tvrdí, že se na 99 procent pojede. Doufají také v rekordní počet více než osmi tisíc účastníků.

Start Jizerské 50
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Málokterý domácí sportovní podnik má takovou tradici. Jizerská padesátka se pojede za necelý měsíc (9. února) už potřiapadesáté. Letos dokonce organizátoři pomýšlí na návštěvnický rekord a překonání hranice osmi tisíc lyžařů. Hrozbou je však počasí: přesněji nedostatek sněhu, kterého je momentálně v Jizerských horách jen okolo patnácti až pětadvaceti centimetrů. 

"Počasí sledujeme detailně a samozřejmě nám dělá trošku starosti," přiznává David Douša, který je členem organizačního týmu Jizerské padesátky. "Ale závod je ještě daleko a věříme, že ta opravdová zima ještě přijde. Na většině trati teď sníh leží," dodává.

O zrušení závodu neuvažuje. "Šance, že se pojede, vidím kolem 99 procent. S nějakými omezeními by se dala odjet i dnes. Dlouhodobé výhledy počasí slibují, že zima přijde a mráz bude," říká Douša. "Doufáme, že přijde alespoň dvacet až třicet centimetrů, které by udělaly perfektní podmínky. Takový příděl může přijít i za den," věří.

O závodním víkendu se ale nepojede jen klasická, dlouhá trať. Na programu budou i kratší klání pro ne tak zdatné lyžaře včetně například desetikilometrového závodu. "Jizerská padesátka má v současnosti ve třech dnech sedm závodů," shrnuje Douša. 

To s sebou však také nese větší environmentální zátěž. "Jizerská padesátka už má takovou tradici, že domluva s ochranáři i Lesy ČR je velmi dobrá. Dodržujeme podmínky pro pořádání od použití technického sněhu v nejvíce chráněných zónách po úklid odpadků a pohyb skútrů a roleb," vysvětuje Douša.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články