Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Poloviční úspěch. Kožíšek jde do 1. kola, Sakala na MS v letech kvůli kombinéze skončil

Světový šampionát v letech začal. Do kvalifikace na můstku ve slovinské Planici vstoupili i dva čeští závodníci, Filip Sakala s Čestmírem Kožíškem. První z nich ale už na MS skončil, neboť byl diskvalifikován kvůli kombinéze. Kožíšek (31.) mezi elitních čtyřicet závodníků pro 1. kolo proklouzl. Kvalifikaci vyhrál Markus Eisenbichler.

Filip Sakala
zdroj: ČTK/AP autor: Darko Bandic

Sakala už jednou v této sezoně diskvalifikaci kvůli nevyhovující kombinéze neunikl, nyní jej stejný problém potkal znovu. Jeho výkon by však ani v případě správného vybavení na postup mezi nejlepších čtyřicet letců, kteří jdou do 1. kola závodu, nestačil. Pro Sakalu tím šampionát ve slovinské Planici skončil. Hranici prvního kola naopak překonal po pokusu dlouhém 201 metrů Čestmír Kožíšek (31.). 

"Kvalifikace vyšla, je tam postup, to je základ. Trošku mě mrzí, že skoky šly trošku dolů, ale mám na čem stavět a šance tady jsou," řekl Kožíšek v nahrávce pro média.

O kvalifikační vítězství bojovali jiní. Dlouho vedl rakouský závodník Michael Hayböck, sesadit jej mohl už jen některý ze závěrečné trojice Robert Johansson, Markus Eisenbichler a Halvor Egner Granerud. Johansson ani Granerud to nedokázali, Eisenbichler ano a poté, co skočil 225,5 metru, si připsal triumf.

Vítěz Světového poháru Rakušan Stefan Kraft sice skočil v prvním tréninku 239 metrů, ale znovu se ozvala jeho záda a do kvalifikace nenastoupil. Do německého kvarteta se nenominoval mistr světa z Harrachova 2014 Severin Freund.

Do kvalifikace nemohla zasáhnout dvojice švýcarských skokanů Dominik Peter a Gregor Deschwanden. Důvodem byl pozitivní test na koronavirus jejich německého kouče Ronnyho Hornschuha. Na startu tak bylo 45 závodníků.

V pátek jsou na programu úvodní dvě kola, přičemž z prvního postoupí třicítka skokanů. V sobotu závod jednotlivců vyvrcholí 3. a 4. kolem. Mistrovství světa v letech se koná se zpožděním a bez fanoušků kvůli koronaviru. Původně se mělo o medaile bojovat v předešlé sezoně v polovině března.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články