Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

O závodech Světového poháru lyžařů se bude rozhodovat nejpozději měsíc předem

O peníze jde až v první řadě. A proto budou mít problémy i pořadatelé Světových pohárů v lyžování. Zatímco jim je prodražují hygienická opatření proti šíření koronaviru, tak jim ještě chybějí příjmy ze vstupného. O osudu jednotlivých akcí se tak bude rozhodovat nejpozději měsíc předem.

Závody na Holmenkollenu
zdroj: ČTK/AP autor: Hakon Mosvold Larsen

Ve sjezdovém lyžování by měly sezonu odstartovat 17. a 18. října tradiční obří slalomy v rakouském Söldenu. Budou bez diváků. "Momentálně není žádné jiné řešení," řekl novinářům Roman Kumpošt, který je viceprezidentem lyžařské federace FIS.

Federace připravila covidový manuál, kterým se organizátoři musejí řídit. "Jsou to další náklady na pořadatele. Třeba závodníci budou testováni pravidelně, ale z dobrovolníků jen ti, kteří s nimi mohou přijít do kontaktu. Jinak by to bylo neúnosně drahé. Hlavní cíl je, aby soutěže proběhly i za těchto omezení. Je to spojené s partnery, už březnový výpadek znamenal výrazný zásah do rozpočtu FIS," vysvětloval Kumpošt. Zásadní slovo budou mít národní hygienické autority v pořadatelské zemi.

Situace musí být jasná nejpozději měsíc před závodem. Je tak předčasné odhadovat osud Světového poháru ve snowboardcrossu na Dolní Moravě a závodu v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě, které jsou naplánované na únor 2021. Už nyní je ale jisté, že sjezdařský SP tentokrát vynechá na přelomu listopadu a prosince závody v USA a Kanadě.

Další zásadní otázkou je, zda se skutečně nebudou moci od nové sezony používat vosky na bázi fluoru. FIS potřebuje mít spolehlivý tester, jehož vývoj se kvůli koronaviru zpomalil. "Firmy byly v létě zavřené a nemohly pracovat. V testeru jsou navíc senzory, které se používají ve zdravotnickém průmyslu. V červnu bylo období, kdy se komponenty nesměly prodávat jinam než do medicíny," vysvětloval Kumpošt.

Ten je členem pracovní skupiny, která se tím zabývá. "Máme posoudit, jestli nehrozí neoprávněná diskvalifikace. Tady si musíte být na 110 procent jistý, když se to zařízení pustí ven. Nesmí nastat chyba, musí to být spolehlivé," vysvětloval. Pracovní skupina dá doporučení předsednictvu FIS, které rozhodne 9. října.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články